Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Και πάλι για το δημογραφικό

 «Δύσκολο να πείσεις κάποιον να κάνει ένα παιδί»: αυτό ξεστόμισε ο πρωθυπουργός της χώρας σε πρόσφατη εκδήλωση για το δημογραφικό. «Ξέχασε» να πει ότι είναι ακριβώς η πολιτική της κυβέρνησής του που κάνει αυτή την απόφαση πολύ δυσκολότερη. Όταν υλοποιείς το «ξεχείλωμα» του 5ήμερου-8ωρου ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδοσίας, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας και της υγείας και, τελικά, έναν καπιταλισμό-καζίνο που ανατρέπει κάθε τρεις και λίγο τον προγραμματισμό των ανθρώπων, είναι θράσος να ρίχνεις το φταίξιμο στη... δυστοκία των γονέων να πάρουν την απόφαση.

Οι όποιες, αποσπασματικές στην ουσία, ενισχύσεις επιδοματικού χαρακτήρα ή τύπου φοροαπαλλαγής δεν πρόκειται να αντιστρέψουν τους καταστροφικούς δημογραφικούς ρυθμούς της χώρας μας. Όσο για την –κάθε άλλο παρά αθώα– προσπάθεια να προωθηθεί ως «λύση» για το δημογραφικό η αντικατάσταση του ελληνικού πληθυσμού από εισαγόμενο πληθυσμό, αυτή η «λύση» έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο δεν αμβλύνει το πρόβλημα αλλά επιδεινώνει όλες τις παραμέτρους του.

Η μόνη διέξοδος βρίσκεται στην ανατροπή της σημερινής κυρίαρχης πολιτικής μέσα από την πάλη για: σταθερή-μόνιμη εργασία με αξιοπρεπή μισθό, μακροπρόθεσμη επένδυση σε αποκλειστικά δημόσια παιδεία και υγεία και στη στήριξη της μητρότητας, πτυχία με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, φθηνή στέγη για τα νέα ζευγάρια, παραγωγική ανασυγκρότηση με κεντρικό σχέδιο και δημόσιες επενδύσεις, και αναζωογόνηση της υπαίθρου. 

 

Π.Δ.