Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Τραπεζικά υπερκέρδη από τη ληστεία του λαού

Οι μεγάλοι λήσταρχοι της εποχής μας, με όπλα τα επιτόκια 
και τις προμήθειες, ονομάζονται τράπεζες
Έχοντας ως «εργαλείο» τις υπέρογκες προμήθειες που χρεώνουν στους πολίτες ακόμα και για τις καθημερινές συναλλαγές, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφάνισαν κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του 2024 1,09 δισ. ευρώ, έναντι 788 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, δηλαδή αύξηση 38,4%! Τα 477 εκατ. από αυτά  αφορούν έσοδα από προμήθειες! 

Ακόμα πιο εξοργιστικό όμως είναι το γεγονός ότι οι μισές συναλλαγές των πολιτών με τις τράπεζες είναι υποχρεωτικές από το ίδιο το κράτος. Για να χτίσει κάποιος το αφορολόγητό του θα πρέπει να πληρώνει με κάρτα, η οποία, π.χ., για να ανανεωθεί από τις τράπεζες έχει χρέωση που φτάνει ακόμα και τα 20 ευρώ. Οι επαγγελματίες υποχρεούνται να διαθέτουν POS, με τις τράπεζες να επιβάλουν προμήθεια γύρω στο 0,5%. Μόνο για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ που ανήκει σε άλλη τράπεζα οι χρεώσεις αρχίζουν από τα 1,80 ευρώ και φτάνουν τα 3 ευρώ ανά συναλλαγή. Δηλαδή, σε επαρχιακές περιοχές που δεν έχουν όλες οι τράπεζες ΑΤΜ, οι πολίτες χρεώνονται κάθε φορά που απλά «σηκώνουν» τα δικά τους χρήματα! 

Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει την πρόθεση να διανείμουν και μερίσματα στους μετόχους τους για το 2023, πρώτη φορά από το 2008. Πρόκειται για πρόκληση! Υπενθυμίζουμε πως το ελληνικό δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ),ανακεφαλαιοποίησε τρεις φορές τις τράπεζες κατά τα χρόνια των μνημονίων, με κόστος συνολικά πάνω από 46 δισ. ευρώ. Από αυτά, μετά την «αποεπένδυση» που έκανε το δημόσιο από τις τράπεζες, εισέπραξε μόλις 3,9 δισ. ευρώ. Η συνολική ζημιά για το κράτος, δηλαδή για τους Έλληνες φορολογούμενους, ανέρχεται σε 42-43 δισ. ευρώ!

Αυτά λοιπόν τα υπερκέρδη των τραπεζών, που προέρχονται από τις υπέρογκες χρεώσεις που επιβάλλουν στους πολίτες, συνιστούν μια τεράστια ληστεία εις βάρος του λαού, με την κάλυψη της κυβέρνησης. Το «μάρμαρο» της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για την οποία οι τράπεζες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, το πλήρωσε ο ελληνικός λαός, τον οποίο φροντίζουν να ξεζουμίσουν μόλις στάθηκαν στα πόδια τους. Και το «ευχαριστώ» των τραπεζών στους πολίτες, που χρεώθηκαν για πολλές γενιές για να μη χρεοκοπήσουν αυτές, δεν περιλαμβάνει μόνο τις ληστρικές προμήθειες και επιτόκια αλλά και τους μαζικούς πλειστηριασμούς των σπιτιών των πολιτών.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου