Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

OI ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ 2024

 24 Απριλίου: Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι δικαστικοί υπάλληλοι ενάντια στον νέο δικαστικό χάρτη που προβλέπει κατάργηση και συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών. Έγινε συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

25 Απριλίου: Στο εργοστάσιο «ΑΠΚΟ ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ» στη Βοιωτία οι εργάτες ξεκίνησαν δίωρες στάσεις εργασίας, που κράτησαν όλη την εβδομάδα (μέχρι τις 30 του μήνα). Διεκδικούν ικανοποιητική συλλογική σύμβαση εργασίας.


● Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Θριάσιο» (Ελευσίνα) και «Ευαγγελισμός» (Αθήνα) έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από αυτά για θέματα υγιεινής και ασφάλειας εργασίας. Οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» στις 29 του μήνα προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας για προσλήψεις προσωπικού, και συγκεκριμένα τραυματιοφορέων.

 

26 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «IFS Ηπειρωτική» στην Αθήνα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους.

 

30 Απριλίου: Οι 80 εργάτες των βιομηχανικών πλυντηρίων «ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ» στην Πάτρα κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, άδειες, ρεπό και διαλείμματα.

 

1 Μαΐου: Η εργατική τάξη της χώρας γιόρτασε την Πρωτομαγιά με συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις.

 

2 Μαΐου: Στη χαρτοβιομηχανία MAXI στην Κατερίνη οι εργάτες έκαναν κινητοποίηση διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο 40χρονου συναδέλφου τους από εργατικό ατύχημα την ώρα της δουλειάς.

 

9 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στη νηματουργία «ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ» στη Νάουσα έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΔ διεκδικώντας δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης σε περίπτωση που μείνουν άνεργοι, μια και η εταιρεία ανακοίνωσε το κλείσιμό της και το πέταγμα των εργατών στο δρόμο. Στις 24 του μήνα κατέβηκαν στην Αθήνα και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας.

 

10 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι της μεταλλουργίας ΛΑΡΚΟ έκαναν συγκέντρωση στο Σύνταγμα στο πλαίσιο της πάλης τους για τη σωτηρία της βιομηχανίας και τη συνέχιση της λειτουργίας της. Στις 12 και 13 του μήνα κατέλαβαν την πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας και απέτρεψαν το προγραμματισμένο από την κυβέρνηση ξεπούλημα των μηχανημάτων και εγκαταστάσεων. Παρέμειναν σε αγωνιστική επιφυλακή σε όλη τη διάρκεια του μήνα.

 

13 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στη μη κυβερνητική οργάνωση «Φάρος Ελπίδας» έκαναν συγκέντρωση στην Αθήνα διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

 

16 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία έκαναν 24ωρη απεργία στα περιφερειακά νοσοκομεία και 6ωρη στάση εργασίας στην Αττική ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας.

 

● Οι 3.000 εργαζόμενοι στα 5 εργοστάσια τροφίμων του ομίλου Φιλίππου σε Αθήνα, Εύβοια και Βοιωτίαξεκίνησαν κινητοποιήσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Έγινε συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Μεταμόρφωση Αττικής.

 

20 Μαΐου: Οι εργάτες στη βιομηχανία «ΑΠΚΟ ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ» στη Βοιωτία συνέχισαν τον αγώνα τους για ικανοποιητική σύμβαση εργασίας με δίωρες στάσεις εργασίας μέχρι τις 24/5.

 

● Οι εργατοτεχνίτες και οι μηχανικοί στο εργοτάξιο της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, που κράτησε όλο τον μήνα, για αυξήσεις μισθών και επιδομάτων, σταθερά ωράρια εργασίας και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Έγιναν συγκεντρώσεις στον χώρο εργασίας και στα γραφεία της εταιρείας ΑΒΑΞ. Στις 24/5 απήργησαν μαζί τους για συμπαράσταση οι οικοδόμοι και οι αρχαιολόγοι του εργοταξίου.

 

21 Μαΐου: Οι 90 εργαζόμενοι της εταιρείας «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ΑΕ», που εργάζονταν εργολαβικά στη βιομηχανία ΛΑΡΚΟ, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, ώστε να μη διακοπεί η χρηματοδότηση από την ειδική εκκαθάριση στους μισούς απ’ αυτούς. Παραστάσεις διαμαρτυρίας έγιναν και στις 28/5 στα υπουργεία Εργασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι εργαζόμενοι απέσπασαν τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουν να πληρώνονται.

 

● Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έκαναν 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας. Έγινε συγκέντρωση στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην Αθήνα.

 

27 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «Teleperformance» στην Αθήνα έκαναν 24ωρη απεργία για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

 

● Οι εργαζόμενοι,-ες στην καθαριότητα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα έκαναν δίωρη στάση εργασίας ανά βάρδια ενάντια στην απόλυσή τους και την εργολαβοποίηση της υπηρεσίας.

 

30 Μαΐου: Οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής έκαναν 24ωρη εργασία ενάντια στην απόπειρα της εργοδοσίας να επιβάλλει 12ωρη εργασία.

 

Σ. Κρόκος