Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Καθεστώς Μητσοτάκη Όργιο λεηλασίας δημοσίου χρήματος

Αναθέσεις «κατάρτισης» σε εταιρείες-φαντάσματα και 
στημένοι διαγωνισμοί είναι κλασικές μέθοδοι λεηλασίας
του δημόσιου χρήματος
 Οι εργαζόμενοι στον πρώην ΟΑΕΔ και νυν ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) κατήγγειλαν ότι μια εταιρεία με έναν χρόνο ζωής, ανύπαρκτα γραφεία και εξοπλισμό, με ιδιοκτήτη-«επενδυτή» στο Μπαγκλαντές, πήρε 100.000 ευρώ για διοργάνωση σεμιναρίων «προγραμμάτων καριέρας», με αμφίβολη χρησιμότητα και ανύπαρκτο περιεχόμενο.

Η περίπτωση αυτή είναι σίγουρα μία από τις πολλές στο «πάρτι» που έχει στηθεί την τελευταία πενταετία με τα χρήματα του δημοσίου. Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για εταιρείες «κατάρτισης» ή «επανακατάρτισης» σε νέες τεχνολογίες και επαγγέλματα «αιχμής» (τουρισμός). Έχουν συνήθως ανύπαρκτη υποδομή και μηδαμινό δικό τους κεφάλαιο. Και το περιεχόμενο της κατάρτισης που παρέχουν είναι αστείο. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είχε καν σταθερό τηλέφωνο, ενώ το κεφάλαιό της έφτανε το ιλιγγιώδες ποσό των 8.000 ευρώ.

Είναι ένα καθεστώς ασυδοσίας που έχει εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να δημιουργήσει μια κοινωνική βάση στήριξης από μεσαία κεφάλαια, μαζί με τη στήριξη που απολαμβάνει από το μεγάλο κεφάλαιο. Ένα δείγμα της ασυδοσίας αυτής έδωσε η διοίκηση της ΔΥΠΑ, ως απάντηση για την καταγγελία που έκαναν οι εργαζόμενοι: «Αρμόδια για να απαντήσει για τα στοιχεία της είναι η εταιρεία»! Σαν να λένε δηλαδή: «Εμείς δίνουμε τα χρήματα σε όποιον θέλουμε, χωρίς κανέναν έλεγχο».

Το καθεστώς αυτό απλώνεται σε όλους τους τομείς. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων κατήγγειλε ότι οι διαγωνισμοί αναθέσεων έργων του δημοσίου γίνονται σε «κλειστό κύκλο», με εταιρείες που δεν ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία έργου, με το σύστημα του «κατ’ αποκοπή τιμήματος». Δεν υπάρχει δηλαδή αντικειμενική εκτίμηση του κόστους του έργου και αυτό δίνεται υποτιμημένο. Ο αρχικός προϋπολογισμός δεν συμβαδίζει με το εθνικό τιμολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία που πήρε το έργο έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει το κόστος στην πορεία και να καρπωθεί περισσότερα χρήματα χωρίς κανέναν έλεγχο.

Το φαύλο αυτό καθεστώς την ίδια ώρα πίνει το αίμα του ελληνικού λαού με την ακρίβεια και τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Η θαρραλέα ενέργεια των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, που κατήγγειλαν την απάτη, δείχνει τον δρόμο για το γκρέμισμά του. Και ο δρόμος αυτός είναι η οργανωμένη και συντονισμένη δράση όλων των κοινωνικών στρωμάτων που ληστεύονται καθημερινά απ’ τις κρατικοδίαιτες αστικές συμμορίες αυτού του καθεστώτος.

 

Σ. Κρόκος