Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 

Αργεντινή: Εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές και άλλοι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια καθώς και αλληλέγγυοι εργαζόμενοι και πολίτες πραγματοποίησαν μεγαλειώδη διαδήλωση στο Μπουένος Άιρες στις 23 Απριλίου ενάντια στις μαζικές περικοπές των κονδυλίων για τα δημόσια πανεπιστήμια που ανακοίνωσε ο ακροδεξιός υπερ-νεοφιλελεύθερος πρόεδρος Μιλέι. Οι περικοπές απειλούν τα πανεπιστήμια με λουκέτο, καθώς δεν θα έχουν χρήματα ούτε για να πληρώσουν το προσωπικό τους ούτε για τις αναγκαίες δαπάνες για τους φοιτητές τους. Στις 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε μια ακόμη γενική απεργία ενάντια στην πολιτική της άγριας λιτότητας και των απολύσεων.

Σχολεία, τράπεζες, μέσα μεταφοράς καθώς και πολλά μαγαζιά δεν λειτούργησαν. Δεν περνάει μέρα χωρίς κάποια σημαντική κινητοποίηση, αφού το πρόγραμμα του Μιλέι χτυπά όλη την εργατική τάξη της χώρας και γενικά το σύνολο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Εργαζόμενοι του μετρόανοίγουν τις μπάρες για να περνάει ο κόσμος χωρίς έλεγχο, αφότου τα εισιτήρια αυξήθηκαν 360% σε μία ημέρα. Στην επαρχία Μισιόνες, στις διαδηλώσεις και τα μπλοκαρίσματα δρόμων που έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο συμμετέχουν ακόμα και αστυνομικοί! 

Γαλλία: Σε απεργία κατέβηκαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στις 18 Απριλίου, αντιδρώντας στην «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων και συνθηκών στον κλάδο τους. Στα δύο μεγάλα αεροδρόμια του Παρισιού ακυρώθηκε το 75% και 65% των πτήσεων αντίστοιχα. Στις 14 Μαΐου απήργησαν οι εργάτες καθαριότητας στο Παρίσι διεκδικώντας αυξήσεις και ειδικό επίδομα για τη μεγάλη αύξηση του φόρτου εργασίας που θα υπάρξει λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Το «Ολυμπιακό μπόνους» διεκδικούν επίσης με κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις μεταφορές. Στις 16 Μαΐου απήργησαν οι πυροσβέστες, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη προσωπικού. 

 

Γερμανία: Κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι οικοδόμοι της χώρας από τις 13 Μαΐου.Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απεργία στον κλάδο εδώ και 22 χρόνια. Το συνδικάτο IG Bau διεκδικεί μηνιαία αύξηση 500 ευρώ. Στις 13-14 Μαΐου πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι της Deutsche Telekom, του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου της χώρας. Διεκδικούν αυξήσεις 12%. 

 

Κύπρος: Στις 8 Μαΐου απήργησαν οι λιμενεργάτες της Λάρνακας, καταγγέλλοντας την εργοδοσία ότι παραβιάζει τη σύμβαση δίνοντας εργασίες σε εργολάβους. Εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας στην Κύπρο. 

 

Από τη σύνταξη