Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ

Μόνο ένα ισχυρό παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα μπορεί να βάλει κάποιο
φρένο στο γλίστρημα του παρηκμασμένου καπιταλισμού προς τον
διαρκή πόλεμο
· και μόνο μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές
μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Η οικονομική και στρατιωτική ισχυροποίηση μιας σειράς κρατών έθεσε σε αμφισβήτηση τη μονοκρατορία των ΗΠΑ, οδηγώντας σε έναν πολυπολικό κόσμο αλλά και σε όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ραχοκοκαλιά των αναδυόμενων δυνάμεων αυτού του πολυπολικού κόσμου είναι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν.

Πρώτη προσπάθεια, αποτυχημένη, του ΝΑΤΟ να σπάσει αυτή τη συμμαχία είναι ο πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο οποίος συνεχίζεται, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

ΙΕΡΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

 Παρά την ψοφοδεή στάση της «αντιπολίτευσης», η κρίση της κυβέρνησης θα διευκολύνει εξελίξεις και στο θέμα των Τεμπών

Όπου πραγματοποιεί εκδήλωση ο σύλλογος των Τεμπών, ο κόσμος συρρέει.
Ο λαός γνωρίζει την αλήθεια, δε έχει παρασυρθεί από την καθεστωτική
προπαγάνδα. Το θέμα παραμένει ανοιχτό και το δίκιο μπορεί να 
νικήσει, εφόσον αποδομηθεί πολιτικά η κυβερνητική μαφία

 

Παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια του κρατικού, παρακρατικού και προπαγανδιστικού μηχανισμού που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να θάψει το κίνημα των Τεμπών, αυτό παραμένει ζωντανό, δουλεύει συστηματικά και σκάβει τον λάκκο της κυβέρνησης περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα της εσωτερικής κοινωνικο-πολιτικής πάλης.

Σε νέα επιδείνωση το δημογραφικό

 

Κομμουνίστριες μεγαλώνουν τα παιδιά τους στην 
εξορία. Οι δικές μας ιδέες είναι με τη ζωή, οι ιδέες των
καπιταλιστών με τον θάνατο

Σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις της χρονιάς που πέρασε, τα νοικοκυριά που δήλωσαν ότι έχουν παιδιά είναι πλέον μειοψηφία. Το 80,9% δεν έχει εγγράψει παιδί/ιά στη δήλωσή του (σίγουρα αυτό περιλαμβάνει και οικογένειες που έχουν πια ενήλικα παιδιά, αλλά και πάλι το ποσοστό είναι τεράστιο). Επίσης, οι οικογένειες που έχουν περισσότερα από ένα παιδιά είναι μόλις 80.000 περισσότερες από αυτές που έχουν μόνο ένα παιδί, ενώ οι πολύτεκνες οικογένειες είναι μόλις 22.542.

ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ»

 

Μόνο αν κυριαρχήσουν και πάλι εικόνες σαν κι αυτή στο κέντρο 
όλων των πόλεων της Ελλάδας θα μπει φραγμός στην 
ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης

Στα μέσα του προηγούμενου μήνα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε κατά πλειοψηφία (18 υπέρ-7 κατά) τρεις αιτήσεις ακύρωσης του νόμου για την ίδρυση-εγκατάσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που είχαν ασκηθεί από καθηγητές ΑΕΙ και το συνδικαλιστικό τους όργανο, την ΠΟΣΔΕΠ. Την απόφαση αυτή πανηγύρισε φυσικά η κυβερνητική πλευρά· ο νόμος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την κυβέρνηση Μητσοτάκη τόσο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καπιταλιστών της ιδιωτικής παιδείας όσο και για το νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό της «αφήγημα».

Οργανωτικό Σεμινάριο


1) Με την τάση να διεισδύουμε και να μελετάμε κάθε ζήτημα και από την οργανωτική του πλευρά.

 

2) Με την αυτοπειθαρχία και τον αυτοέλεγχο.

 

3) Με την επιμονή και την αποφασιστικότητα.

 

4) Με τον σχεδιασμό, την πρόβλεψη και τον προγραμματισμό. (Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη, και κάνουμε όλους τους υπολογισμούς μας με βάση την χειρότερη περίπτωση).

Νίκησε η ηρωική απεργία των ναυτεργατών

Η 10ήμερη απεργία της ΠΕΝΕΝ έγραψε ιστορία.
Στον ίδιο δρόμο να βαδίσει όλο το εργατικό κίνημα,
για να τσακίσει τις νέες αντεργατικές επιθέσεις.
 Οι ναύτες και οι λοστρόμοι των επιβατηγών- οχηματαγωγών πλοίων των γραμμών Ελλάδα-Ιταλία, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, την ΠΕΝΕΝ, απήργησαν για 10 ημέρες και απέσπασαν θεσμικές και οικονομικές κατακτήσεις (αύξηση στις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, ενίσχυση επιδόματος, 2 ρεπό εκτός πλοίου τον μήνα).

Η μάχη της απεργίας δόθηκε στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας απέναντι στις εταιρείες ATTICAGROUP (ελληνική – κατέχει το 70% των εγχώριων επιβατηγών πλοίων) και GRIMALDI (ιταλική – η μεγαλύτερη στη Μεσόγειο Θάλασσα στα οχηματαγωγά πλοία).

Σε έξαρση τα εργατικά «ατυχήματα»

 

Ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη
στους χώρους δουλειάς έχει ενόχους: το κεφάλαιο
και την κυβέρνησή του.
Σε έξαρση βρίσκονται τα εργατικά ατυχήματα, και ιδιαίτερα τα θανατηφόρα, τον τελευταίο καιρό. Κάθε εβδομάδα σχεδόν σημειώνονται δύο με τρία σοβαρά περιστατικά ανά την επικράτεια.

Τα αίτιά τους έχουν καταγγελθεί πολλές φορές. Εξαντλητικά ωράρια, εντατικοποίηση της δουλειάς, έλλειψη μέτρων προστασίας, χρήση ανειδίκευτης ή ελάχιστα ειδικευμένης εργασίας σε δουλειές που απαιτούν ειδίκευση. Και μαζί με αυτά, ο κατακερματισμένος χαρακτήρας των επιχειρήσεων, που κάνει πιο δύσκολο τον οποιοδήποτε έλεγχο αλλά ευνοεί και την εργοδοτική ασυδοσία, η πίεση της επιβίωσης που ωθεί τους εργαζόμενους να εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, η συνεχιζόμενη αθρόα εισαγωγή φθηνής τριτοκοσμικής εργασίας, κατά κανόνα άτεχνης και ανειδίκευτης.

Ιδιωτική εκπαίδευση Πεδίο αντεργατικού πειραματισμού

Αυτό το λυσσασμένο σκυλί του κεφαλαίου πρωταγωνιστεί
στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα
Με αφορμή το αντεργατικό τερατούργημα που προωθεί το λυσσασμένο σκυλί του καπιταλισμού, Ν. Κεραμέως, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) εξέδωσε ανακοίνωση (02/07/2025) στην οποία αναφέρει τις «ανατριχιαστικές ομοιότητες» του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου με τον ψηφισμένο νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση που είχε ετοιμάσει το 2020 η Κεραμέως, ως υπουργός Παιδείας. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ήταν αυτοί που αποτέλεσαν τα πρώτα πειραματόζωα για το αντεργατικό μένος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ξανά δημόσια τα βρετανικά τρένα

 

Μετά την κάκιστη εμπειρία από τις ιδιωτικοποιήσεις,
οι βρετανικοί σιδηρόδρομοι τίθενται πάλι υπό δημόσιο
έλεγχο
Τον περασμένο Μάιο στη Βρετανία ξεκίνησαν να λειτουργούν οι πρώτες σιδηροδρομικές υπηρεσίες που επανακρατικοποιήθηκαν υπό τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών. Η South Western Railway, σιδηροδρομική εταιρεία στη νοτιοδυτική Αγγλία, είναι η πρώτη που επιστρέφει υπό δημόσιο έλεγχο, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης Στάρμερ για επανεθνικοποίηση των βρετανικών σιδηροδρόμων.

«Στεγαστική πολιτική» υπέρ των τραπεζών

Το κίνημα για το δικαίωμα στη στέγη είναι μια μεγάλη
αναγκαιότητα, απέναντι σε ένα καθεστώς που...
μας ξεσπιτώνει
 Με το πρόσχημα της «στεγαστικής πολιτικής», η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε τρόπο να κάνει ένα νέο δώρο σε τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να βγάλουν σε πλειστηριασμό πάνω από 20.000 ακίνητα τα οποία άρπαξαν από τους ιδιοκτήτες τους που δεν μπορούσαν μέσα στην κρίση να εξοφλήσουν τα δάνεια που είχαν πάρει. Τώρα, αυτά τα κοράκια ζητούν από την κυβέρνηση να διευκολύνει την πώληση των ακινήτων αυτών, με βασικό αίτημα να τις απαλλάξει από την υποχρέωση να τακτοποιήσουν πολεοδομικά τα ακίνητα, όπως προβλέπει ο νόμος! Και δεν σταματάνε μόνο εκεί, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει θετικά και άλλα αιτήματά τους που έχουν να κάνουν με την επιτάχυνση και διευκόλυνση των πλειστηριασμών και τον περιορισμό των νομικών δικαιωμάτων που έχουν οι πολίτες, π.χ. το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις ανακοπής των πλειστηριασμών! 

Ο IMEC, η Ελλάδα και οι ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες

 

Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι
σε κινεζικά χέρια γίνεται εμπόδιο στα τωρινά
σχέδια του εγχώριου καπιταλισμού
Την τελευταία περίοδο πολύς λόγος γίνεται για τις προοπτικές που υπόσχεται για τη χώρα μας η συμμετοχή στον εμπορικό διάδρομο IMEC (Ινδία-Μέση Ανατολή-Ευρώπη). Η ανάπτυξη του διαδρόμου αυτού συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 από ΗΠΑ, Ινδία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λογική του είναι ξεκάθαρα να παρακαμφθούν οι αντίστοιχοι κινεζικοί εμπορικοί διάδρομοι («Ζώνη και Δρόμος») και να μειωθεί η εξάρτηση των ευρωπαϊκών οικονομιών από τις κινεζικές εφοδιαστικές αλυσίδες. 

Αποχαιρετισμός στη Ματίνα Βερούχη

 

Έφυγε από τη ζωή στις 12 Ιουνίου η Ματίνα Βερούχη-Γορανίτου. Η αγαπημένη μας Ματίνα… Μια σπουδαία γυναίκα και αγωνίστρια, σύντροφος ζωής του αείμνηστου επαναστάτη ηγέτη Γιάννη Βερούχη και πάνω απ’ όλα Άνθρωπος με το α κεφαλαίο. Και πριν και μετά την απώλεια του συντρόφου μας Γιάννη Βερούχη, στήριζε διαρκώς την προσπάθειά μας και την εφημερίδα μας ηθικά και οικονομικά και με πολλούς τρόπους. Και κυρίως στήριζε όλους εμάς ανθρώπινα. 

Η «ατομική ευθύνη» και τα σχέδια για τον χώρο της υγείας

Προκειμένου να μειωθεί η πρόσβαση στη νοσοκομειακή
φροντίδα, που θεωρείται 
«κοστοβόρος», προωθούνται οι 
λογικές της 
«ατομικής ευθύνης»
Σε κυνήγι μαγισσών θα στραφεί το ελληνικό κράτος στο προσεχές μέλλον θεωρώντας υπόλογο κάθε Έλληνα πολίτη για την κατάσταση της υγείας του. Είναι το σημείο όπου προβάλλεται το ατομικό αίσθημα και παρακάμπτεται το συλλογικό, όπου κυριαρχεί η ατομική ευθύνη και σβήνει η κρατική. 

Υπερεργασία και «ελευθερία της βούλησης»

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των ανεξέλεγκτης υπερεργασίας,
είτε επιβάλλεται εκβιαστικά από τον εργοδότη, είτε 
«επιλέγεται» από τον εργαζόμενο
H ιστορία με τη σύγκρουση λεωφορείων στη Βούλα, κατά την οποία ο οδηγός εργαζόταν 16 ώρες, σαφώς αποτελεί ένα τραγικό γεγονός. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Συμβαίνει στους κλάδους των μεταφορών. Αλλά συμβαίνει και παντού στην Ελλάδα.

Οι χαμηλοί μισθοί ωθούν τους εργαζόμενους να υποτάσσονται στους εργοδότες, κατόπιν απειλών. Αλλά και οικειοθελώς, με στόχο να αυξήσουν το πενιχρό εισόδημά τους. Τι ακούς: «Δεν αρκεί το μεροκάματο, πώς να ζήσω τα παιδιά».

Να πληρώσει η κυβέρνηση το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο «κάδρο» του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ να μπει
ο ίδιος ο Μητσοτάκης, γιατί δική του επιλογή ήταν
το αμαρτωλό σύστημα διαχείρισης των επιδοτήσεων
Σε σίριαλ αποκαλυπτικών διαλόγων μεταξύ αγροτοσυνδικαλιστών και κυβερνητικών στελεχών έχει εξελιχθεί η υπόθεση του σκανδάλου των αγροτικών επιδοτήσεων, η οποία εξανάγκασε σε παραίτηση τέσσερα μέλη της κυβέρνησης. Μπροστά στον όγκο των πλαστών δηλώσεων και των τεράστιων προστίμων που θα καταλογιστούν στη χώρα μας, πρώην στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ σπεύδουν με τις απολογίες τους να… δώσουν στεγνά κορυφαίους υπουργούς και τον ίδιο τον μηχανισμό του Μαξίμου, παρότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ενδυθεί τον μανδύα του «τιμωρού» και του «εξυγιαντή».

Ακρίβεια, γραφειοκρατία και «μεταρρυθμίσεις»

 Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Μάιο την ίδρυση «ανεξάρτητης αρχής για την προστασία του καταναλωτή και τον έλεγχο της αγοράς». Πρόκειται κατ’ αρχάς για μια έμμεση παραδοχή ότι όλα τα μέχρι σήμερα μέτρα για τον περιορισμό της ακρίβειας απέτυχαν παταγωδώς. Ποιος θυμάται σήμερα το «καλάθι της νοικοκυράς»; Εξάλλου στο ίδιο πεδίο, της προστασίας του καταναλωτή και του ελέγχου της αγοράς, υπάρχουν ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς – και μάλλον ξεχνάμε και κάτι. Όλα αυτά τα όργανα στην πράξη δεν έχουν κάνει τίποτα για την προστασία του λαού από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Ούτε έχουν κάνει «υγιέστερο» τον ανταγωνισμό, κάτι που υποτίθεται ότι είναι κεντρική φιλοσοφία της υποτιθέμενης «φιλελεύθερης» κυβέρνησής μας. 

Οι «Μενουμευρωπαίοι» το 2015 και σήμερα

 Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστα χρόνια από τότε που τα αστικά κόμματα κατέλυσαν ουσιαστικά το σύνταγμα και επέβαλαν στον λαό αιματηρά μέτρα προκειμένου να «μη διακυβευθεί η θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Πάμε τώρα να δούμε πόσο μετράει σήμερα αυτή η «λέσχη». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, υποτιμά επιδεικτικά κάθε συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες. Επέβαλε τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών μελών του ΝΑΤΟ, και ο Ολλανδός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ (και επί 14ετία πρωθυπουργός της Ολλανδίας) του έδωσε συγχαρητήρια που τους έκανε «να πληρώσουν χοντρά»!

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της σφαγής

Έκθεση της ειδικής εισηγήτριας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατονομάζει 48 εταιρείες οι οποίες συνδράμουν άμεσα την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων. Ανάμεσά τους βρίσκονται τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως οι MicrosoftGoogleκαι Amazon

Τοξικοεξαρτημένοι και νεοφιλελεύθερη αγριότητα

 Με τον περυσινό νόμο που συγχώνευε και υποβάθμιζε τα κέντρα απεξάρτησης η κυβέρνηση είχε στόχο: να χτυπήσει τα «στεγνά προγράμματα», που είναι τα μόνα πραγματικής απεξάρτησης, να καταργήσει τη δημόσια κοινωνική παρέμβαση στο πρόβλημα, να προωθήσει τη χρήση υποκατάστατων, που είναι στην ουσία παραλλαγή της εξάρτησης, και τελικά να αφήσει τους εξαρτημένους στην κόλασή τους χωρίς καμία χείρα βοηθείας.

Ανταπόκριση από τη Μεσσηνία

 Ο αγροτικός κόσμος στην περιοχή, και προφανώς σε όλη τη χώρα, βρίσκεται σε αναβρασμό. Γιατί φοβάται, και δίκαια, ότι το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα χρησιμοποιηθεί για να χτυπηθεί και άλλο η αγροτική παραγωγή.

Στα επιδοτούμενα προϊόντα της περιοχής, ελιές και σταφίδα, το καθεστώς που υπάρχει, τυπικά τουλάχιστον, δεν επιτρέπει ατασθαλίες. Επιδοτείται ο αριθμός των δέντρων (ελιές, 3,5 ευρώ η ρίζα) και των στρεμμάτων (σταφίδα, 350 ευρώ το στρέμμα μεικτά, χωρίς την πληρωμή των δικαιωμάτων). Τα χωράφια είναι καταγεγραμμένα με αεροφωτογραφίες κ.λπ. στους οργανισμούς και δεν γίνεται να υπάρξει παρατυπία.