Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2019


3 Ιουνίου: Οι 1.200 εργαζόμενοι στο τμήμα κόκκινων δανείων (RBU) της Τράπεζας Πειραιώς συνέχισαν για δύο ακόμα ημέρες μέσα στον Ιούλιο την απεργία τους ενάντια στη μεταβίβαση του τμήματος σε σουηδική εταιρεία, εξέλιξη που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την εργασία τους. Έγιναν συγκεντρώσεις στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

5 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό έκαναν τετράωρη στάση εργασίας και πορεία στην Αθήνα για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Στις 19 του μήνα έγινε 24ωρη απεργία σε τουριστικές μονάδες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Πιερία, Χαλκιδική. Έγιναν πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

● Οι εργαζόμενοι της εταιρείας τηλε-πωλήσεων "MELLON CONTACT SERVICE" στην Αθήνα ξεκίνησαν αγώνα με 4ωρη στάση εργασίας για υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης εργασίας που να περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους. Στις 7/7 έκαναν 24ωρη απεργία. Συνέχισαν με συνεχόμενες απεργίες στις 11-12-13-14 και 20 του μήνα. Στις 26 και 27 του μήνα έκαναν 4ωρες στάσεις εργασίας. Έγιναν συγκεντρώσεις έξω απ' τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, καθώς και στο υπουργείο Εργασίας.

10 Ιουνίου: Οι 100 περίπου εργάτες της βιομηχανίας FRIGOGLASS στην Αχαϊα, που ανακοίνωσε ότι κλείνει και μεταφέρεται στο εξωτερικό, έκαναν συγκεντρώσεις έξω απ' το εργοστάσιο για δύο ημέρες. Στις 13 του μήνα έκαναν συγκέντρωση στην Αθήνα στο υπουργείο Εργασίας και στις 18 του μήνα απέκλεισαν την εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών.

11 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στις μονάδες ιδιωτικής υγείας έκαναν 24ωρη απεργία και πορεία στην Αθήνα για αυξήσεις μισθών και σταθερές εργασιακές σχέσεις.
Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" (συνεργεία καθαριότητας, μαγειρείων κ.λπ.) έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα δύο μηνών.
● Οι 176 εναπομείναντες εργαζόμενοι στη "Χαλυβουργική" Ελευσίνας έκαναν δίωρη στάση εργασίας και ταυτόχρονα αποκλεισμό της εθνικής οδού Κορίνθου-Αθηνών για τα δεδουλευμένα του Μαΐου.

12 Ιουνίου: Οι 280 μεταλλεργάτες της βιομηχανίας ΣΙΔΕΝΟΡ (όμιλος Στασινόπουλου) στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν αγώνα με τετράωρες στάσεις εργασίας για την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης εργασίας, με αυξήσεις 6-8%, επίδομα βάρδιας κ.λπ. Επανέλαβαν την κινητοποίηση στις 13 - 18 - 19 - 21 - 22 - 23 - 25 - 26 και 27 του μήνα. Σε όλες τις κινητοποιήσεις γίνονταν συγκεντρώσεις στην πύλη του εργοστασίου.

13 Ιουνίου: Οι μεταλλωρύχοι των ορυχείων της χώρας έκαναν 3ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Έγιναν συγκεντρώσεις σε Μεγαλόπολη, Άμφισσα, Δίστομο, ΛΑΡΚΟ (Φθιώτιδα) και στο ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών) στην Αθήνα.

14 Ιουνίου: Οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας έκαναν 24ωρη απεργία για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με περίληψη όλων των εργαζομένων σε αυτή και ταυτόχρονη κατάργηση του καθεστώτος εργολαβιών και ενοικιάσεων.

17 Ιουνίου: Οι 80 περίπου εργάτες του εργοστασίου «ΓΑΛΑ ΒΛΑΧΑΣ» στο Πλατύ Ημαθίας, που ανήκει στον όμιλο Vivartia (πρώην ΔΕΛΤΑ), ξεκίνησαν αγώνα ενάντια στην μεταφορά του εργοστασίου σε άλλη χώρα (Ρουμανία), με 4ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια. Ακολούθησε 48ωρη απεργία τις επόμενες δύο ημέρες. Λίγες ημέρες μετά, ένας εργαζόμενος ωθήθηκε στην αυτοκτονία απ' τους εκβιασμούς της εργοδοσίας για «εθελούσια έξοδο». Στις 24 του μήνα έγινε 4ωρη στάση εργασίας.

18 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «First Data» στην Αθήνα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους. Στις 26 του μήνα έκαναν 24ωρη απεργία.

19 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία έκαναν 4ωρη στάση εργασίας πανελλαδικά και πορεία στην Αθήνα, στο υπουργείο Υγείας, καθώς και σε άλλες πόλεις. Διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις και στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων.

20 Ιουνίου: Οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος έκαναν στάση εργασιών για τρεις ώρες και συγκέντρωση στην Αθήνα μετά το νέο ατύχημα σε ναυπηγείο. Στις 27 του μήνα επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση, απαιτώντας τη λήψη μέτρων ασφαλείας για τους εργάτες των ναυπηγείων.

21 Ιουνίου: Οι τεχνικοί της κατασκευαστικής εταιρείας J&P ΑΒΑΞ έκαναν δίωρη στάση εργασίας για μείωση του εργασιακού ωραρίου τους και αυξήσεις μισθών.
● Οι 26 συμβασιούχοι υδραυλικοί της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ) έκαναν συνεχείς κινητοποιήσεις για τέσσερις ημέρες για να μην προχωρήσει η απόλυσή τους, που μεθοδεύει η δημοτική αρχή.

22 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στις φαρμακαποθήκες της Αττικής κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία για να μην καταστρατηγηθεί η σαββατιάτικη αργία τους.

Σ. Κρόκος