Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Εξαγορασμένη σιωπή για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα


Πρόσφατα η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» (πολυεθνικών συμφερόντων αλλά με συμμετοχή και ελληνικού κεφαλαίου-Μπόμπολας), η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα χρυσού στη Χαλκιδική, εξαπέλυσε μια ακόμα καμπάνια προβολής της διά του Τύπου. Με μεγάλα αφιερώματα σε ιστοσελίδες και εφημερίδες, προέβαλε τις δραστηριότητές της ως άκρως επωφελείς για τη χώρα, την εθνική οικονομία, την τοπική κοινωνία, ακόμα και για το περιβάλλον! Λίγους μήνες νωρίτερα, περιβαλλοντικοί επιθεωρητές είχαν ανακοινώσει ότι, από τα απόβλητα της «Ελληνικός Χρυσός», το ποτάμι Μαυρόλακκα της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής παρουσιάζει περιεκτικότητα σε μόλυβδο 985% πάνω από το επιτρεπόμενο όριο!
Οι εκθέσεις των επιθεωρητών είναι όμως αποκαλυπτικές και ως προς άλλα σημεία. Μεταξύ άλλων, καταγγέλλεται ότι οι περιβαλλοντικές αναφορές που δίνει η εταιρεία στο ελληνικό κράτος βασίζονται σε παραποιημένα στοιχεία και παρωχημένες μεθόδους μέτρησης. Φυσικά, οι εκθέσεις των επιθεωρητών θάβονται από τον Τύπο, που «ταΐζεται» πλουσιοπάροχα από τα μεγάλα διαφημιστικά πακέτα της Ελληνικός Χρυσός.
Το ακόμα πιο εξωφρενικό είναι ότι αυτή η κατάσταση συγκαλύπτεται και από το τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής, το οποίο, αν και θα είχε λόγο να υπερασπιστεί το περιβάλλον, ακολουθεί τη γραμμή «μη λέτε τίποτα, γιατί θα γίνει ζημιά στον τουρισμό»!

Π.Δ.