Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Μια τιμητική εκδήλωση για τον Γιώργο Βιτσώρη και την Κατίνα Εμμανουηλίδου

Μια ωραία καλοκαιρινή βραδιά, στις 18 Ιούνη, στον πολυχώρο «Αλεξάνδρεια», τιμήθηκαν, μετά από πολλές δεκαετίες, ο μεγάλος επαναστάτης Γιώργος Βιτσώρης και η μεγάλη επαναστάτρια Κατίνα Εμμανουηλίδου. Αφορμή στάθηκε η έκδοση του βιβλίου «Ο Άγνωστος Βιτσώρης» του Νίκου Θεοδοσίου.
Στον αίθριο χώρο, πήραν τον λόγο ο Νίκος Θεοδοσίου, η απόγονος του Βιτσώρη, Μαριαλένα Οικονομίδου, ο ηθοποιός Βασίλης Βλάχος, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας μας Πάρις Δάγλας και η ηθοποιός Μίρνα Μηλιώνη.
Η τιμητική αυτή εκδήλωση, από τεχνικής και ηθικής απόψεως, κινήθηκε σε υψηλά στάνταρ. Οι επαναστάτες Βιτσώρης και Εμμανουηλίδου τιμήθηκαν, και οι νέοι αγωνιστές έμαθαν πολλά από τη σπουδαία ζωή τους.

Ο οργανωτής της εκδήλωσης, Νίκος Θεοδοσίου, κατάφερε με την ομιλία του, τα βίντεο και το άλλο υλικό από την έρευνά του στο Παρίσι να φωτίσει και την καλλιτεχνική σταδιοδρομία του Βιτσώρη. Και να μας δώσει ένα περίγραμμα της προσωπικής του ζωής. Ηθελημένα δεν επεκτάθηκε η εκδήλωση σε όλο το φάσμα της επαναστατικής δράσης του, παρά μόνο για λίγο, καθώς θα οργανωθεί νέα εκδήλωση, με σκοπό να φωτιστεί η επαναστατική δράση του.
Ο θάνατος της Εμμανουηλίδου ήταν αφορμή οι δύο επαναστάτες να δεθούν ιστορικά... Η Κατίνα Εμμανουηλίδου πέθανε λίγο μετά την απόδρασή της από τις φυλακές Αβέρωφ (ήταν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί όπου σήμερα είναι τα δικαστήρια). Στην κηδεία της ομιλητής ήταν ο επαναστάτης Βιτσώρης...
Κάποιοι είχαν την επιμονή να γνωρίσουν την κόρη της μεγάλης επαναστάτριας Κατίνας Εμμανουηλίδου, την Πελαγία, στην οποία πρόσφεραν την ανάλογη χαρά, διά μέσου της θαυμάσιας ομιλίας του σ. Πάρι Δάγλα. Ομιλία περιεκτική, μεστή και με υψηλό δείκτη ηθικής συμπεριφοράς. Η δε Πελαγία, διά μέσου της ομιλίας της, μας έδωσε τη μεγαλύτερη ηθική δικαίωση για να συνεχίσουμε.
Όλοι φύγαμε με μια μόνο προσμονή: να ξαναβρεθούμε σε τόσο σπουδαίες εκδηλώσεις σύντομα.

Αριστείδης Λάμπρου