Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Κάτω τα χέρια από το άσυλο στα πανεπιστήμια


Η νέα κυβέρνηση ξέρει ότι η πολιτική της στην παιδεία
 θα φέρει αντιδράσεις, και γι’ αυτό προετοιμάζεται από
τώρα, μεταξύ άλλων με την κατάργηση του ασύλου
Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει προαναγγείλει ότι το πρώτο μέτρο που θα πάρει θα είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού της νέας κυβέρνησης, που με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτεί την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει, μια πολιτική καταστολής και ιδεολογικής επιβολής.

Το άσυλο αποτελεί βασικό στοιχείο της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών στους χώρους των πανεπιστημίων. Αποτελεί έναν θεσμό τον οποίο υπεράσπισαν πάντα το φοιτητικό κίνημα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, αλλά και οι σύλλογοι των καθηγητών, ενώ είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους μεγάλους νεολαιίστικους αγώνες της πρόσφατης ιστορίας μας, αλλά και με την ίδια την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η προσπάθεια λοιπόν κατάργησης του ιερού αυτού δημοκρατικού δικαιώματος δείχνει την απέχθεια της νέας κυβέρνησης απέναντι σε ό,τι αυτό συμβολίζει.
Είναι τελείως αφελές να πιστεύει κανείς ότι με την κατάργηση του ασύλου θα αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα στους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Η όποια εγκληματικότητα (ναρκωτικά κ.λπ.) θα μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί αν υπήρχε η αντίστοιχη πολιτική βούληση και δεν χρειάζεται η κατάργηση του ασύλου για κάτι τέτοιο. Άλλωστε, εγκληματικότητα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη έξω από τους χώρους των πανεπιστημίων και, παρά τη δράση της αστυνομίας, δεν βλέπουμε να περιορίζεται.
Αυτό όμως που ενδιαφέρει την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η ανά πάσα στιγμή επέμβαση της αστυνομίας στους χώρους των πανεπιστημίων, η τρομοκρατία των συλλογικών δράσεων των φοιτητών, το σπάσιμο των καταλήψεων ως μορφής αγώνα του φοιτητικού κινήματος ή διαφόρων κλάδων εργαζομένων που προστατεύονται στους χώρους των ιδρυμάτων (πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η κατειλημμένη πρυτανεία στο κέντρο της Αθήνας από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς). Ας μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ είναι υπέρμαχη πολιτικών ιδιωτικοποίησης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (π.χ. κατάργηση του άρθρου 16 που απαγορεύει τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων), και επειδή γνωρίζει ότι θα υπάρξει σίγουρα αντίδραση στην προώθηση τέτοιου είδους μέτρων, προετοιμάζεται από τώρα.
Η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, και άρα και του δικαιώματος του ασύλου, μας αφορά όλους, νεολαία και εργαζόμενους, και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας. Οι αγώνες θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

Μ. Σάκος