Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Η αλήθεια για τα προβλήματα της ΔΕΗ


Η ΝΔ κόπτεται για την κατάσταση της ΔΕΗ, όταν η ίδια 
εγκαινίασε την πολιτική που διαλύει τη ΔΕΗ –
 και τώρα θα τη συνεχίσει ακόμα πιο αδίστακτα
Λίγο πριν τις εκλογές, η τότε αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ απύθμενης υποκρισίας για τα προβλήματα της ΔΕΗ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της πολιτικής της στην επιχείρηση, που όμως αυτή η πολιτική είναι κατά βάση δική της.
Η βασική αιτία για τη δυσπραγία της ΔΕΗ δεν είναι άλλη από την επιβαλλόμενη μέσων των μνημονίων παραίτησή της απ’ το μερίδιό της στη λιανική αγορά του ρεύματος.
Το μερίδιο αυτό έχει φτάσει από το 100% στο 75%. Και μπορεί να είναι δύσκολο να μειωθεί κι άλλο –γιατί οι υπόλοιποι λιανοπωλητές είναι αστείες περιπτώσεις μπροστά στη ΔΕΗ–, δημιουργεί όμως πρόβλημα στην παραγωγή της επιχείρησης και στο κύκλωμα της αγοραπωλησίας ρεύματος. Αυτή όμως είναι επιταγή των κυρίαρχων κεφαλαίων που λυμαίνονται την αγορά του ρεύματος, και μια κλασική νεοφιλελεύθερη πολιτική. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απλώς τη συνέχισε απ’ τους προηγούμενους.
Η μεγάλη αυτή πληγή αφαιμάζει εκατομμύρια ευρώ καθημερινά απ’ τη ΔΕΗ, αφού την υποχρεώνει να αγοράζει ρεύμα ακριβά από τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και να πουλάει σε τιμές κάτω του κόστους σε κάθε είδους άσχετη με τον τομέα εταιρεία (τηλεπικοινωνιακές, ταχυδρομικές κ.λπ.) που έχει μπει στη λιανική πώληση. Ενώ πληρώνει και τα τέλη ρύπων, για την προώθηση των συμφερόντων των εργολάβων των ανεμογεννητριών.
Από εκεί και πέρα, θέλει θράσος χιλίων πιθήκων το να διαμαρτύρονται για την πώληση των δύο βασικών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη) ή για τη μείωση του προσωπικού της κατά 1.983 εργαζόμενους αυτοί που ξεκίνησαν τον τεμαχισμό της επιχείρησης, με την είσοδο των εργολαβιών στις λειτουργίες της – μια ακόμα πληγή που κατατρώει τα σωθικά της ΔΕΗ.
Το όρνεα του νεοφιλελευθερισμού, αποθρασυμένα απ’ την επιστροφή τους στην εξουσία, είναι σίγουρο ότι θα εφορμήσουν στη δημόσια επιχείρηση του ηλεκτρισμού για να εφαρμόσουν τα αρπακτικά σχέδια των αντίστοιχων συμμοριών του κεφαλαίου. Το ηλεκτρικό ρεύμα όμως είναι το πλέον σύγχρονο κοινωνικό αγαθό, γι’ αυτό πρέπει να το υπερασπιστούμε. Με επιτροπές αγώνα και με την πρωτοβουλία των ίδιων των εργαζόμενων της ΔΕΗ να απαιτήσουμε: έξω τα όρνεα του κεφαλαίου απ’ τη ΔΕΗ, ηλεκτρικό ρεύμα αποκλειστικά δημόσιο, με εργατικό έλεγχο της επιχείρησης.

Σ. Κρόκος