Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Το εφιαλτικό Σύστημα Κοινωνικής Πίστωσης της Κίνας


Η παρακολούθηση των Κινέζων πολιτών από το υπερ-αυταρχικό
 καθεστώς της Κίνας έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις 
Από το 2013, αλλά κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο παρακολούθησης, ελέγχου και χειραγώγησης του πληθυσμού της, που, αν φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη, θα ωχριά μπροστά του ακόμα και το «1984» του Όργουελ. Πρόκειται για το λεγόμενο «σύστημα κοινωνικής πίστωσης», βάσει του οποίου καταγράφονται καθημερινά στοιχεία για κάθε πολίτη της Κίνας, και συγκεκριμένα για τις συναλλαγές του, την εργασιακή απόδοση και εξέλιξή του, την κοινωνική συμπεριφορά του και τις σχέσεις του με τη δικαιοσύνη, την κατάσταση της υγείας του, τη σχέση του με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, τυχόν φιλανθρωπικές δραστηριότητες κ.ά.
Τα στοιχεία συλλέγονται από ATM τραπεζών, ασφαλιστικές καταγραφές, καταγραφές στον χώρο εργασίας, τη δραστηριότητα του εν λόγω ατόμου στο διαδίκτυο και τα «κοινωνικά δίκτυα», και φυσικά από τις δεκάδες εκατομμύρια κάμερες στους δρόμους. Με βάση τις καταγραφές αυτές, οι πολίτες βαθμολογούνται (!) σε μια κλίμακα που, αν βρίσκεσαι στα πάνω επίπεδά της, θεωρείσαι κοινωνικά «αξιόπιστος», ενώ αν η βαθμολογία σου είναι κακή, τότε έχεις πραγματικά μεγάλο πρόβλημα...
Οι «κοινωνικά αξιόπιστοι» μπορούν να κερδίσουν αεροπορικά εισιτήρια, καλύτερους όρους δανεισμού, ευκολότερη πρόσβαση για τα παιδιά τους σε καλά σχολεία κ.ο.κ. Οι «κοινωνικά αναξιόπιστοι» τιμωρούνται με απαγόρευση ταξιδιών, αποκλεισμό από συναλλαγές, άρνηση πρόσληψης, μέχρι και πρόστιμα. Το βάρβαρο κινεζικό σταλινο-καπιταλιστικό καθεστώς δεν κρύβει ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των λεγόμενων «μεγάλων δεδομένων» (big data) προκειμένου να φθάσει σε μια κατάσταση πλήρους ελέγχου των υπηκόων του! Εννοείται ότι το «σύστημα κοινωνικής πίστωσης» χρησιμοποιείται κανονικότατα για την καταστολή κινητοποιήσεων κάθε είδους, την απομόνωση-εξόντωση «απείθαρχων» εργαζομένων ή φοιτητών.
Από την άλλη, κανένα καθεστώς, όσο βάρβαρα μέσα κι αν χρησιμοποιεί, δεν μπορεί να ξεφύγει από τις εγγενείς αντιφάσεις του και από τους νόμους της ιστορίας. Οι εμπορικοί πόλεμοι με την Αμερική, η σταδιακή εξάντληση της δυναμικής της πρωταρχικής καπιταλιστικής συσσώρευσης και κυρίως η ραγδαία αύξηση των απεργιών και των διαδηλώσεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι το κινεζικό καθεστώς θα έρθει σύντομα αντιμέτωπο με μεγάλους κοινωνικούς σπασμούς. Και τότε ούτε οι κάμερες ούτε ο ηλεκτρονικός χαφιεδισμός θα μπορέσουν να το προφυλάξουν.

Πάρις Δάγλας