Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ



Εξαγορασμένοι επιστήμονες και κυβερνήσεις αποκρύπτουν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία

Μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγεία σχετίζονται με τη μεγάλη 
περιεκτικότητα των τροφίμων σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Καταπέλτης είναι μια πρόσφατη έκθεση του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την παραγωγή και διάθεση της τροφής. Προειδοποιεί ότι η σημερινή μορφή της γεωργίας οδηγεί σε καταστροφικά προβλήματα για το περιβάλλον και την υγεία. 200.000 άνθρωποι παγκοσμίως χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τη χρήση φυτοφαρμάκων! Επίσης, η υπογονιμότητα, πολλοί τύποι καρκίνου, τερατογενέσεις κ.λπ. οφείλονται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ τεράστιες είναι και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις «αναπτυσσόμενες» χώρες, όπου η νομοθεσία είναι πιο ελαστική, αλλά και οι αναπτυγμένες χώρες έχουν μεγάλο πρόβλημα, αφού αρκετά μεγάλο μέρος των τροφίμων είναι εισαγόμενο από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η έκθεση, επίσης, καταρρίπτει το επιχείρημα ότι με τη χρήση φυτοφαρμάκων έχουμε αύξηση της παραγωγής και έτσι λύνεται το ζήτημα της διατροφής που πληθυσμού. Κάτι τέτοιο έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζεται, μιας και η παραγωγή τροφής, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, επαρκεί για 9 δις ανθρώπους, δηλαδή 1,3 δις περισσότερους από τον σημερινό πληθυσμό της Γης (7,7 δις). Άρα το πρόβλημα ξεκάθαρα δεν είναι η επάρκεια.

Ποιος ο λόγος λοιπόν να τρώμε τροφές επιβαρυμένες και επικίνδυνες; Ποιος ο λόγος να καταστρέφεται ανεπανόρθωτα το περιβάλλον; Η απάντηση είναι απλή. Τρεις είναι οι πολυεθνικές που ελέγχουν το μονοπώλιο φυτοφαρμάκων (Monsanto-Bayer, Dow-DuPont, Syngenta-ChemChina). Παρουσιάζουν κατασκευασμένες μελέτες από εξαγορασμένους επιστήμονες (που συνήθως αμφισβητούνται έντονα), ενώ πιέζουν κυβερνήσεις και πολιτικούς να εφαρμόσουν ελαστικότερους νόμους. Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγουν στο πιάτο μας τρόφιμα επικίνδυνα για την υγεία μας, αλλά εξαιρετικά επικερδή για αυτούς που τα διαθέτουν και τα εμπορεύονται.
Σύμφωνα πάλι με την έκθεση, το οικονομικό σύστημα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την καταπολέμηση της πείνας στο πλανήτη! Χρειάζεται μια νέα οργάνωση της παραγωγής και διάθεσης της τροφής, με έμφαση στην αειφόρο γεωργία. Χρειάζεται να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός, δημοκρατικός, που να παίρνει υπ’ όψιν του την υγεία των ανθρώπων και τις πραγματικές ανάγκες τους.
Στον καπιταλισμό, όσο χρήσιμες και αποκαλυπτικές και να είναι τέτοιου είδους εκθέσεις, τα πράγματα δεν αλλάζουν απ’ αυτές. Αλλάζουν μόνο με τους αγώνες. Και ο αγώνας σε αυτή την περίπτωση είναι ζωτικής σημασίας στην κυριολεξία. Η ζωή μας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας που παίζεται στα χρηματιστήρια που καθορίζουν τις τιμές των τροφίμων. Η ζωή μας δεν μπορεί να εξαρτάται από το πόσο ελαστική είναι η συνείδηση των πολιτικών, ειδικά αυτών που θεωρούν τις καταθέσεις τους πιο σημαντικές από τις ζωές των ανθρώπων.
Πέρα από τους αγώνες μας για αλλαγή αυτής της κοινωνίας, μπορούμε να αρχίσουμε να επιβάλλουμε τους δικούς μας όρους από σήμερα, αφού εμείς τελικά είμαστε οι αποδέκτες των προϊόντων τους.
– Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα γενετικά μεταλλαγμένα ή επιβαρυμένα με χημικά, εξετάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες και τις χώρες προέλευσης.
– Προτιμάμε μικρούς παραγωγούς από τη χώρα μας, συνεταιριστικά προϊόντα και όχι τυποποιημένα από πολυεθνικές.
– Είναι αναγκαία η σύσταση καταναλωτικών οργανώσεων για καλύτερο έλεγχο και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας για ποιοτική και οικονομική διατροφή. Δεν είναι δυνατόν τα βιολογικά προϊόντα, που είναι πιο καθαρή τροφή, να είναι απλησίαστα για μια οικογένεια εργαζομένων.
Είμαστε συνειδητοί σε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας, αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία όπου θα κυριαρχούν η δικαιοσύνη, ο σεβασμός και κυρίως η ισορροπία ανάμεσα στις ανθρώπινες ανάγκες και τη φύση.

Μαρία Καράβολα