Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Η μείωση του ΦΠΑ και η πάλη κατά της ακρίβειας


Η ακρίβεια στα βασικά αγαθά μπορεί να καταπολεμηθεί 
μόνο με την υποχρεωτική διατίμηση – σε συνδυασμό φυσικά
 με τη δική μας στάση ως συνειδητών εργαζόμενων-καταναλωτών
Η πρόσφατη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα είδη διατροφής και εστίασης, απ’ το 24% στο 13%, ήταν σίγουρα ένα θετικό μέτρο για τους εργαζόμενους καταναλωτές. Σε σχεδόν 8.000 κωδικούς προϊόντων σημειώνονται μειώσεις τιμών 8%-9%. Όμως, τα τεχνάσματα των κεφαλαιοκρατών του τομέα αυτού (λιανεμπόριο-αλυσίδες σούπερ μάρκετ), στο πλαίσιο της γενικότερης ασυδοσίας του συστήματός τους, απειλούν να εξαφανίσουν αυτή τη μείωση.

Όπως καταγγέλλουν καταναλωτές, σε κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εμφανίστηκαν «προσφορές» προϊόντων μετά τη μείωση όπου η τιμή είναι συμφέρουσα σε σχέση με τον παλιό ΦΠΑ, το 24% δηλαδή, ενώ σε σχέση με τον μειωμένο, το 13%, είναι αυξημένη! Η «προσφορά» δηλαδή λειτουργεί σαν κάλυμμα για να κρατηθεί ψηλά η τιμή του προϊόντος. Σε άλλες περιπτώσεις, οι αλυσίδες εκμεταλλεύονται τη μείωση του ΦΠΑ για να αυξήσουν την αρχική τιμή του προϊόντος και μαζί τα περιθώρια κέρδους τους.
Η ακρίβεια στα καταναλωτικά είδη, και ιδιαίτερα τα πιο απαραίτητα, όπως τα τρόφιμα, τσακίζει το λαϊκό εισόδημα πιο πολύ και από τη μείωση των μισθών. Ο μέσος όρος εξόδων διατροφής μιας μέσης εργαζόμενης οικογένειας ετησίως είναι πάνω από 3.500 ευρώ. Η πραγματικότητα δείχνει ότι ακόμα και ένα θετικό μέτρο όπως η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να εξανεμιστεί μέσα στο καθεστώς της κεφαλαιοκρατικής ασυδοσίας. Το πλέον σίγουρο αμυντικό όπλο που έχουν οι εργαζόμενοι καταναλωτές απέναντι σε αυτό το καθεστώς είναι το μέτρο της υποχρεωτικής διατίμησης. Μαζί με την οργάνωση επιτροπών τιμών στις γειτονιές, που θα ελέγχουν την εφαρμογή του μέτρου και τις περιπτώσεις αισχροκέρδειας.
Τέτοια μέτρα, όμως, θίγουν τον πυρήνα του συστήματος, το ανελέητο κυνήγι του κέρδους και την «ελευθερία» (ασυδοσία) των καπιταλιστών. Γι’ αυτό ο μόνος δρόμος για την προώθησή τους είναι η οργανωμένη δράση του λαού. Να οργανωθούμε σε κάθε γειτονιά, και με το αίτημα της υποχρεωτικής διατίμησης, που πρέπει να γίνει κεντρικό ζήτημα πολιτικής πάλης, να πολεμήσουμε ενάντια στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που τσακίζουν το εισόδημα και τις ζωές μας. Μόνο έτσι μπορούν να έχουν αντίκρισμα και θετικά μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ.

Σ. Κρόκος