Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Το μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα σήμερα


Κυκλοφόρησε πρόσφατα μια επιχειρηματική έκδοση με τις 1.000 ισχυρότερες ελληνικές επιχειρήσεις (και τις 200 πλέον κερδοφόρες). Τα στοιχεία είναι από το 2017, και κάποια από το 2018. Κατ’ αρχάς, οι ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σαφή βελτίωση των αποτελεσμάτων τους. Το 2017, πλην χρηματοπιστωτικού τομέα, κατέγραψαν αύξηση τζίρου 10% και αύξηση κερδών 12%. Ακόμα καλύτερα αναμένονταν τα αποτελέσματα για το 2018. Άρα, το μεγάλο (και μεγαλομεσαίο) κεφάλαιο στη χώρα μας πάει καλά. Κι αυτό το λέμε γιατί στη χώρα μας ακόμα και οι πιο μεγάλοι καπιταλιστές έχουν την τάση να «κλαίγονται», για να αποσπούν προνόμια από το κράτος και να εκβιάζουν τον λαό.

Δεύτερο, και εξίσου σημαντικό: περί τις 120 εταιρείες, που ανήκουν σε ελάχιστα συγκεντροποιημένα μονοπώλια, των γνωστών οικογενειών της «διαπλοκής», ελέγχουν τον κύριο όγκο της ελληνικής οικονομίας. Κατανέμονται δε σε ελάχιστους κλάδους (διύλιση και εμπορία πετρελαιοειδών, τράπεζες, ενέργεια, σούπερ μάρκετ, τυχερά παιγνίδια-καζίνο, κατασκευές). Ο εφοπλισμός δεν φαίνεται, λόγω δραστηριοποίησης εκτός της χώρας.
Με δυο λόγια: παρά την ύπαρξη μιας χαώδους μάζας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το ισχυρό κομμάτι του ελληνικού καπιταλισμού είναι ιδιαίτερα συγκεντροποιημένο, δεν είναι καθόλου «αφελληνισμένο», όπως θεωρούν κάποιοι, και ελέγχεται σταθερά από τις γνωστές παρασιτικές, αρπακτικές, τυχοδιωκτικές συμμορίες.

Π.Δ.