Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Να απελευθερωθεί αμέσως η Λουίζα Χανούν!


Η Λουίζα Χανούν είναι, μεταξύ άλλων, και η μόνη γυναίκα 
υποψήφια πρόεδρος στην ιστορία της Αλγερίας
Συνεχίζεται η προφυλάκιση της Αλγερινής αριστερής ηγέτιδας Λουίζας Χανούν από το αυταρχικό καθεστώς της χώρας, το οποίο έχει εξυφάνει εμφανώς μια σκευωρία εναντίον όσων υπερασπίζονται τα δημοκρατικά και λαϊκά δικαιώματα. Μάλιστα, έχει απορριφθεί ήδη μια αίτηση αποφυλάκισής της και υπάρχουν πληροφορίες για επιδείνωση της υγείας της.

Θυμίζουμε ότι η Λουίζα Χανούν, γενική γραμματέας του ισχυρότερου αριστερού κόμματος της χώρας, του τροτσκιστικού Εργατικού Κόμματος, συνελήφθη στις 9 Μαΐου και αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες, όπως συνωμοσία κατά του κράτους και του στρατού. Είναι μια αγωνίστρια αγαπητή στον αλγερινό λαό για την πάλη της υπέρ των δημοκρατικών δικαιωμάτων, υπέρ των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των γυναικών, καθώς και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις αραβικές χώρες.
Από τον Φεβρουάριο του 2019 η Αλγερία συγκλονίζεται από μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια σε ένα αυταρχικό και πελατειακό καθεστώς που στηρίζεται ουσιαστικά στον στρατό. Ο 82χρονος –και βαριά άρρωστος– πρόεδρος Μπουτεφλίκα επεδίωξε την επανεκλογή του για πέμπτη φορά, πυροδοτώντας τη λαϊκή οργή, στην οποία συνέβαλαν επίσης η χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου και η εκτεταμένη διαφθορά. Ο Μπουτεφλίκα αναγκάστηκε τελικά σε παραίτηση τον Απρίλιο, ωστόσο οι εκλογές για την αντικατάστασή του αναβλήθηκαν. Στις κινητοποιήσεις παίζει σημαντικό ρόλο το Εργατικό Κόμμα, το οποίο διαθέτει σήμερα 11 βουλευτές.
Ως «Σοσιαλιστική Προοπτική» στείλαμε στην αλγερινή πρεσβεία στην Αθήνα την παρακάτω διαμαρτυρία:

Ζητούμε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση της Louisa Hanoune, γενικής γραμματέως του Εργατικού Κόμματος, η οποία κρατείται για τη συμμετοχή της στις πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις στην Αλγερία. Η κράτηση και οι εναντίον της κατηγορίες συνιστούν ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και πλήγμα για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τη λαϊκή κυριαρχία του αλγερινού λαού, αξίες για τις οποίες γνωρίζουμε ότι η Louisa Hanoune έχει αγωνιστεί σε όλη της τη ζωή.

Οργανώσεις της αριστεράς, σωματεία, άλλες συλλογικότητες αλλά και σε ατομικό επίπεδο είναι σημαντικό να στείλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες τέτοιες εκκλήσεις στο e-mail της αλγερινής πρεσβείας embalg@otenet.gr ή στο fax 210 7018681-2.

Από τη σύνταξη