Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Χιλή: 3.200 μεταλλωρύχοι στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού του κόσμου, στην Τσουκικαμάτα, κατέβηκαν σε απεργία αόριστης διάρκειας από τις 14 Ιουνίου, διεκδικώντας διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, καθώς και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να μειωθούν οι υπεργολαβίες. Στις 18 Ιουνίου δέχθηκαν βάρβαρη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής. Στο μεταξύ, από τις 3 Ιουνίου βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας οι εκπαιδευτικοί της χώρας ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας, τους χαμηλούς μισθούς, αλλά και έναν πρόσφατο νόμο που συρρικνώνει τις ώρες διδασκαλίας διαφόρων μαθημάτων, και κυρίως του μαθήματος της Ιστορίας, προκειμένου να αποσιωπηθεί η περίοδος της δικτατορίας Πινοτσέτ. Στις 6 Ιουνίου διαδήλωσαν στο Σαντιάγο 75.000 εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές.


Βραζιλία: Ταυτόχρονα με την έναρξη του Κόπα Αμέρικα, στις 14 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι της χώρας κατέβηκαν στους δρόμους στο πλαίσιο γενικής απεργίας που είχε προκηρυχθεί. Στο στόχαστρο βρέθηκαν τα αντι-ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης του ακροδεξιού Μπολσονάρο (αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης), καθώς και οι πρωτοφανείς περικοπές δαπανών στην εκπαίδευση. Μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις.

Νότια Κορέα: Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι εργάτες γερανών στις 4 Ιουνίου, διεκδικώντας αυξήσεις 7% και αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, καθώς τα εργατικά «ατυχήματα» έχουν αυξηθεί. Δεκάδες χιλιάδες ελαστικοί εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατέβηκαν σε δυναμική απεργία στις 3 Ιουλίου. Απαιτούν να τους αναγνωριστούν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους εργαζομένους στο δημόσιο. Μεταξύ αυτών που κινητοποιούνται είναι βοηθητικοί εργαζόμενοι στα σχολεία, συμβασιούχοι δημοτικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι στα διόδια. Η σχετική διαδήλωση στη Σεούλ είχε 50.000 κόσμο.

Γερμανία: Προειδοποιητικές απεργίες ξεκίνησαν στις 5 Ιουνίου οι εργάτες στα σημαντικότερα εργοστάσια μολυβιών της χώρας, μεταξύ των οποίων τα ιστορικά Faber-Castell και Schwan-Stabilo. Οι εργάτες διεκδικούν αυξήσεις, ξεκινώντας από αύξηση 150 ευρώ τον μήνα για τους πιο χαμηλόμισθους.

Καναδάς: Στις 11 Ιουνίου οι 12.000 υδραυλικοί της επαρχίας του Οντάριο σταμάτησαν την εβδομαδιαίας διάρκειας απεργία τους αφού κέρδισαν αύξηση 6,7%, ενώ απέτρεψαν και την προσπάθεια των εργολαβικών εταιρειών να αυξήσουν τις ώρες εργασίας.

Ιρλανδία: Χιλιάδες υγειονομικοί από 40 νοσοκομεία της χώρας κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία στις 26 Ιουνίου με μισθολογικά κυρίως αιτήματα.

Από τη σύνταξη