Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Θάβουν την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821

 

Εδώ που τα λέμε, η επιδημία βόλεψε το καθεστώς,
που δεν θέλει να μιλάει ο λαός για επαναστάσεις
και ελευθερίες στην εποχή του "νόμου και της τάξης"
Η «Επιτροπή 2021» είναι το επιτελείο που έφτιαξε η αστική τάξη για να τιμηθεί η επέτειος του 200 χρόνων απ’ την έναρξη της επανάστασης του 1821. Επικεφαλής του επιτελείου είναι η γνωστή μεγαλοαστή Γιάννα Αγγελοπούλου. Μέλη της είναι διάφορα στελέχη του συστήματος, από καθηγητές και οικονομολόγους μέχρι επιχειρηματίες και καλλιτέχνες.

Όπως ήδη έχουμε γράψει στην εφημερίδα μας, και μόνο το όνομα της επιτροπής («Greece 2021») δείχνει τις προθέσεις της αστικής τάξης, αφού δεν έχει καμία σχέση με το 1821. Η μέχρι τώρα δράση της επιτροπής είναι ανύπαρκτη για τον πολύ κόσμο. Ενώ βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την επίσημη επέτειο του γεγονότος (25 Μαρτίου) δεν έχει γίνει ούτε μία μαζική εκδήλωση. Το καθεστώς του «λοκντάουν» είναι το προκάλυμμα. Ο στόχος είναι να περάσει η επέτειος στα «μουγγά». Για να μη θυμάται ο ελληνικός λαός το ιστορικό γεγονός που τον έβαλε στο χάρτη των σύγχρονων εθνών. Στα σοβαρά κράτη τέτοια γεγονότα είναι αφορμή για να κινητοποιηθεί μαζικά η σκέψη γύρω από το ιστορικό παρελθόν αλλά και το μέλλον του έθνους.

Το ιδεολογικό «πλαίσιο» της επιτροπής, άλλωστε, μιλάει για την «4η βιομηχανική επανάσταση», την «κλιματική αλλαγή», τη «διεθνή συνεργασία», πράγματα εντελώς άσχετα με την υπόθεση, αλλά απόλυτα σχετικά με τα σημερινά ενδιαφέροντα της αστικής τάξης. Οι δράσεις της επιτροπής όλη τη χρονιά είναι μόνο κάποιες διαλέξεις, διαδικτυακές συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ο.κ. Είναι απορίας άξιο πού πάνε τα χρήματα από τις «χορηγίες» των καπιταλιστών, στα οποία στηρίζεται η επιτροπή.

Δεν υπάρχει κάτι ανεξήγητο σε όλα αυτά. Η αστική τάξη, στην περίοδο της αμετάκλητης ιστορικής σήψης και παρακμής της, θέλει να απονευρωθεί, αν όχι να ξεχαστεί, το νόημα της επανάστασης που εμφύσησε στον ελληνικό λαό το πνεύμα της πάλης για την ελευθερία, το πνεύμα της αντίστασης και της χειραφέτησης. Της επανάστασης που αποτίναξε την ασιατική δεσποτεία, ενώ εδώ και χρόνια η αστική τάξη προσπαθεί να μετατρέψει τη χώρα σε τριτοκοσμική αποικία, με τον ανάλογο πληθυσμό.

Είναι λογικό λοιπόν να είναι ανύπαρκτη η δράση της επιτροπής. Ο ελληνικός λαός όμως κρατάει ολοζώντανο μέσα του το πνεύμα της επανάστασης, που είναι και ο βατήρας για το επόμενο ιστορικό του βήμα, την κοινωνική του χειραφέτηση.

 

Σ. Κρόκος