Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και δημογραφικό

 

Είναι αδιανόητο και εγκληματικό να προβάλλεται ως 
απάντηση στο δημογραφικό πρόβλημα η ιδιωτικοποίηση
του ασφαλιστικού
Σε μια Ευρώπη και μια Ελλάδα που γερνάει με επικίνδυνους ρυθμούς, χτυπάει το καμπανάκι για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Δημογραφικό και ασφαλιστικό είναι πράγματι άρρηκτα συνδεδεμένα. Από έρευνες σε όλη την –πραγματικά πλέον– «γηραιά» ήπειρο, οι γυναίκες αποκτούν πλέον παιδιά σε μεγάλη ηλικία – και στην Ελλάδα ακόμα μεγαλύτερη. Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας συνέβαλε προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η φτώχεια, η ανεργία και η επαγγελματική ανασφάλεια δεν βοηθάνε στην αύξηση των γεννήσεων· μάλλον το αντίθετο. Ταυτόχρονα, χτυπήθηκε στην Ελλάδα και το στήριγμα της ελληνικής οικογένειας, οι συνταξιούχοι, που είδαν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται αυτό το διάστημα δραματικά.

Η υπογεννητικότητα δημιουργεί ήδη μεγάλα προβλήματα στις χώρες της Ευρώπης, προβλήματα δημόσιας υγείας, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά. Στην Ελλάδα η σημερινή πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν λιγότεροι από δύο εργαζόμενοι για έναν συνταξιούχο, με τάση περαιτέρω μείωσης τις επόμενες δεκαετίες.

Διάφορα αστικά επιτελεία προωθούν ως λύση για τη βελτίωση της δημογραφικής εικόνας της χώρας την ένταξη των μεταναστών. Όμως, η όποια ένταξη δεν γίνεται με όρους πραγματικής εργασίας και, επιπλέον, οι μετανάστες κατά κανόνα προσαρμόζονται γρήγορα στον ρυθμό γεννήσεων των ντόπιων.

Στην ουσία, η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε για το δημογραφικό ούτε για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος. Απλώς χρησιμοποιεί το όλο θέμα για να μετακυλήσει το κόστος της συνταξιοδότησης στους ίδιους τους εργαζόμενους, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν σε ιδιωτικές εταιρείες για να πάρουν μια αξιοπρεπή σύνταξη. Τα σ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽οφικα αποταμιεύσει χρήΌμως χέδια αυτά θα πλήξουν για μια ακόμα φορά τα χαμηλά εισοδήματα. Η κύρια σύνταξη θα καταλήξει τελικά ένα επίδομα για να συντηρείται κανείς απλά στη ζωή, κι αυτό μαζί με την περίθαλψη που την οδηγούν πάλι στον ιδιωτικό τομέα θα είναι η ταφόπλακα για το ήδη χαμηλό επίπεδο ζωής της εργατικής τάξης.

Το καθήκον εργαζόμενων και συνταξιούχων είναι να παλέψουμε ώστε να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την καταστροφή του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Να σταματήσουν τα δώρα προς τους μεγαλοκλινικάρχες και να στηριχθεί η δημόσια υγεία. Να στηριχθούν ουσιαστικά η μητρότητα και οι γεννήσεις. Να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στη χώρα, με δημιουργία θέσεων εργασίας και καλύτερες αμοιβές.

 

Ματίνα Χελιδώνη