Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Ευρωπαϊκή Ένωση και εμβόλια

 

Το μπάχαλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τα εμβόλια συνεχίζεται αμείωτο – αποτελώντας και μια ακόμη απόδειξη της εγγενούς αδυναμίας της να υποκαταστήσει τα εθνικά κράτη. Με το που συνειδητοποιήθηκε ότι τα εμβόλια που κατάφερε να προμηθευτεί η Ε.Ε., μετά από πολλές καθυστερήσεις, δεν φτάνουν… ούτε για ζήτω, άρχισε κάθε κράτος μέλος να ψάχνει τις δικές του λύσεις. Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες προμήθειας εμβολίων με Ρωσία και Κίνα.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε., στην αρχή τουλάχιστον, απαγόρευε τις μονομερείς συμφωνίες και δεν ήθελε ούτε ν’ ακούσει για το ρωσικό εμβόλιο. Εν συνεχεία, Δανία και Αυστρία προχώρησαν σε συμφωνία με το Ισραήλ για συμπαραγωγή εμβολίων. Και μάλιστα, φρόντισαν να κάνουν σαφές ότι δεν θα πάρουν τη γνώμη της Ε.Ε. σε αυτό το ζήτημα. Για απευθείας συνεννόηση με το Ισραήλ φαίνεται ότι ενδιαφέρεται και η Κύπρος.

Για τις κυβερνήσεις το όλο θέμα που έχει προκύψει με τα εμβόλια δεν είναι κυρίως θέμα υγείας του πληθυσμού. Διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Και δεν μιλάμε μόνο για τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών. Χώρες που θα καταφέρουν να εμβολιάσουν ένα μεγάλο μέρος των πολιτών τους έγκαιρα θα μπορούν, π.χ., να συνάψουν τουριστικές συμφωνίες, αποκλείοντας άλλες τουριστικές αγορές της Ευρώπης όπου δεν έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός.

 

Π.Δ.