Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Νέο κρούσμα εμπορευματοποίησης δημόσιου χώρου

 

Με ωραίες μακέτες γιορτάστηκε η μίσθωση (και όχι 
παραχώρηση) ενός δημόσιου χώρου του δήμου Αγίων
Αναργύρων-Καματερού σοτυς ίδιους τους δημότες του!
Με μια ωραία κομματική φιέστα γιορτάστηκε στον δήμο των Αγίων Αναργύρων στις 27 Φεβρουαρίου ο τρόπος με τον οποίο βλέπει η κυβέρνηση τη χρήση των δημόσιων χώρων και την «απόδοσή» τους στις τοπικές κοινωνίες. Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο εθνοσωτήρ της πανδημίας, κύριος πρωθυπουργός, μαζί με μια κουστωδία τοπικών βουλευτών, τοπικών «γαλάζιων» παραγόντων και των απαιτούμενων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.

Εντός των ορίων του δήμου υπάρχει μια έκταση 62 στρεμμάτων του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού του ΟΣΕ, η οποία και παραμένει ανεκμετάλλευτη τα τελευταία χρόνια, αφότου έκλεισε ο σταθμός. Πάγιο αίτημα, σύμφωνα και με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2017, που είχε υπερψηφιστεί και από τον νυν δήμαρχο –δημοτικό σύμβουλο τότε– Σταύρο Τσίρμπα, ήταν η δωρεάν παραχώρηση της έκτασης στον δήμο, ο οποίος διαθέτει ελάχιστους ελεύθερους χώρους για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις.

Στην παραπλανητική φιέστα που στήθηκε για την υπογραφή της δήθεν παραχώρησης της έκτασης στον δήμο από τη ΓΑΙΟΣΕ δεν άργησε να έρθει η απάντηση από την ίδια τη σύμβαση! Συγκεκριμένα, γίνεται ξεκάθαρα λόγος για μίσθωση του χώρου, με μηνιαίο αντίτιμο 13.500 ευρώ (162.000 ετησίως) μέχρι και το 2027, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα η μίσθωση να φτάσει συνολικά τα 30 χρόνια και η δυνατότητα αύξησης από 1/1/2028 του μισθώματος έως 7%! Επίσης, κάθε παρέμβαση του δήμου στην έκταση θα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της ΓΑΙΟΣΕ, η οποία προβλέπεται να κάνει και υποδείξεις στη μελέτη που θα υποβάλει ο δήμος για τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στην έκταση!

Και ενώ η μίσθωση της έκτασης ονομάστηκε «παραχώρηση» και εξαγγέλθηκε η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου και μουσείου ρομποτικής, το ίδιο το συμφωνητικό μιλάει για «λειτουργία αθλητικού, πολιτιστικού και εμπορικού πάρκου»! Και πώς θα πληρωθεί; Ο δήμος δεν έχει τα μέσα και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός είπε ότι η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), δηλαδή, ιδιώτες μέσα στο πάρκο! Το κερασάκι όμως στη συμφωνία είναι ότι ο δήμος θα έχει μεν την έκταση υπό τη διαχείρισή του, ωστόσο παραιτείται από κάθε διεκδίκηση για να τεθεί υπό την ιδιοκτησία του! Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης για τους δημόσιους χώρους: η παραχώρηση στους ιδιώτες και το ξεζούμισμα των τοπικών κοινωνιών. 

 

Γιάννης Τριανταφύλλου