Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Πρωθυπουργικές ασυναρτησίες

 

Ο πρωθυπουργός των "αρίστων" περιφέρει ως πολιτική
ατζέντα ένα συνονθύλευμα ακροδεξιό λαϊκισμό και 
κοινότοπης ανοησίας
Η πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ένα (διαδικτυακό) συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΕΒ υπήρξε άκρως αποκαλυπτική. Η δήλωση που έγινε είδηση από αυτή την ομιλία ήταν η εξής: «Αντί να ψάχνουν δουλειά οι νέοι στο δημόσιο, να γίνουν επιχειρηματίες»!

Πόσο αισχρός μπορεί να είναι κανείς για να λέει κάτι τέτοιο, υπονοώντας ότι οι Έλληνες νέοι είναι «τεμπέληδες» που επιζητούν μια «αργομισθία» στο δημόσιο; Ένα δημόσιο που έχει συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά το 1/3 την τελευταία δεκαετία; Και με τις πανεπιστημιακές σχολές που κάποτε οδηγούσαν στο δημόσιο να έχουν πλέον απαξιωθεί εντελώς;

Από την άλλη, όταν το Σύνταγμά μας λέει ότι το κράτος μεριμνά για την απασχόληση όλων των πολιτών, και ένας πρωθυπουργός λέει κόψτε το λαιμό σας και γίνετε επιχειρηματίες αν θέλετε δουλειά, καταλαβαίνουμε πόσο πιο δεξιά βρίσκεται ακόμα και από τις δεξιές κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης που έβαλαν αυτό το άρθρο στο Σύνταγμα! Αλλά γίνεται και καταγέλαστος, όταν λίγο πιο κάτω λέει ότι η χώρα βασικά χρειάζεται περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις, άρα, αναλογικά, λιγότερους επιχειρηματίες!

Λέει ακόμα ότι οι Έλληνες του εξωτερικού –που θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές– βλέπουν καλύτερα τα πράγματα, νοιάζονται μόνο για το καλό της πατρίδας, ενώ οι εντός της χώρας παρασύρονται από τη μικροπολιτική! Μια και οι πολίτες λοιπόν «παρασύρονται», δεν θα ήταν καλύτερο να αποφασίζουν μόνο οι ειδικοί, οι «άριστοι», και να αποκλειστούν όσοι διαταράσσουν το «καλό της πατρίδας» με τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες τους; Ο Μητσοτάκης, όπως όλοι οι νεοφιλελεύθεροι, αντιμετωπίζει ουσιαστικά τη δημοκρατία ως βάρος.

Παρακάτω, ο πρωθυπουργός απορρίπτει την παιδεία της αποστήθισης, όμως οι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνησή του σκληραίνουν όλες τις εξεταστικές διαδικασίες, άρα αντικειμενικά ενισχύουν την αποστήθιση! Μιλάει για μια Ελλάδα που θα γίνει κόμβος επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιούνται μέχρι και την Ινδία (!), όταν με τις μνημονιακές πολιτικές η ανταγωνιστικότητα των λίγων εξωστρεφών παραγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων κυριολεκτικά τσακίστηκε. Καλεί νέους ανθρώπους από άλλες χώρες που δουλεύουν μέσω του διαδικτύου να κάνουν βάση τους την Ελλάδα, φέρνοντας ως επιχείρημα την «εξαιρετική συνδεσιμότητα», όταν η χώρα μας έχει το πιο αργό και πιο ακριβό ίντερνετ στην Ευρώπη, χάρη στο σκληρό ιδιωτικό ολιγοπώλιο στις τηλεπικοινωνίες, που ο ίδιος υποστηρίζει!     

Με δυο λόγια, μιλάμε για μια πολιτική, που εκτός του ότι είναι αντιδραστική και αντιλαϊκή, είναι και εντελώς ασυνάρτητη, και γι’ αυτό θνησιγενής.    

 

Πάρις Δάγλας