Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 

Δανία: Απεργία και διαδήλωση πραγματοποίησαν στις 26 Φεβρουαρίου οι διανομείς της εταιρείας ντελίβερι Wolt (εδρεύει στη Φινλανδία, αλλά δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα). Οι διανομείς δουλεύουν με το μεσαιωνικό καθεστώς του «ανεξάρτητου συνεργάτη» και καταγγέλλουν ότι η εταιρεία τούς μείωσε τις αμοιβές. Επίσης, τους κατήργησε το μπόνους Σαββατοκύριακου και προωθεί την εντατικοποίηση, μέσα από τη στενότερη σύνδεση αμοιβής και αριθμού πακέτων που παραδίδονται.

Ινδία: Συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης της χώρας, των μικρών αγροτών και των εργατών γης ενάντια στις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης Μόντι. Την 1η Φεβρουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα διαδήλωσαν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών. Στις 5 Φεβρουαρίου, εκατομμύρια εργαζόμενοι στην ηλεκτρική ενέργεια και τους συναφείς τομείς κατέβηκαν σε απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεχίζεται (από τον Νοέμβριο) η «πολιορκία» της πρωτεύουσας Δελχί από δεκάδες χιλιάδες αγρότες, ενάντια στην παράδοση της αγροτικής παραγωγής στις μεγάλες αγροτοβιομηχανικές εταιρείες και στην κατάργηση των επιδοτήσεων. Δεκάδες έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 200 έχουν πεθάνει από την καταστολή ή από τις σκληρές συνθήκες στους πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν στηθεί γύρω από την πρωτεύουσα.

Αγγλία: Οι εργαζόμενοι στην (ιδιωτική) εταιρεία φυσικού αερίου British Gas συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο πλάνο της εργοδοσίας να περικόψει θέσεις εργασίας, μισθούς και δικαιώματα με τη μέθοδο της απόλυσης και επαναπρόσληψης. Μετά την πραγματοποίηση μιας 4ήμερης απεργίας, η εργοδοσία ζήτησε διάλογο, ο οποίος δεν έφερε αποτέλεσμα, κι έτσι συνεχίστηκαν οι 4ήμερες απεργίες που είχαν προγραμματιστεί. Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες αστικών συγκοινωνιών (Λονδίνο, Μάντσεστερ κ.λπ.), στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, σε ορισμένα νοσοκομεία, καθώς και το προσωπικό κάποιων πανεπιστημίων και κολεγίων.

Χιλή: Ξαναρχίζουν οι λαϊκές και νεολαιίστικες διαδηλώσεις στη χώρα, μετά την εξέγερση του 2019-20, με αφορμή τρεις δολοφονίες νέων ανθρώπων από την αστυνομία. Οι διαδηλωτές απαιτούν να σταματήσει η αστυνομική βία και να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες της εξέγερσης, που κρατούνται ακόμα.

Γερμανία: 24 εργάτες της εταιρείας εξυπηρέτησης αεροδρομίων WISAG ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 26 Φεβρουαρίου, ενάντια στις 230 απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία.

 

Από τη Σύνταξη