Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΛΙΑΦΤΗΣ (1905-2003)

Στις 25 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 19 χρόνια από τον θάνατο του Κομμουνιστή-Τροτσκιστή ηγέτη Λουκά Καρλιάφτη. Μέλος της πιο ηρωικής γενιάς των Ελλήνων κομμουνιστών, αυτής που προσχώρησε στις επαναστατικές ιδέες υπό την άμεση επιρροή της Οκτωβριανής Επανάστασης, συμπλήρωσε περισσότερες από 8 δεκαετίες πλούσιας προσφοράς και παραδειγματικής συνέπειας μέσα στο επαναστατικό εργατικό κίνημα.

Προσχώρησε στο κίνημα το 1921 ως μέλος της κομμουνιστικής παράταξης του σωματείου των εμποροϋπαλλήλων. Εντάχθηκε λίγο αργότερα στην επαναστατική οργάνωση Αρχείο του Μαρξισμού. Και όταν, με την επέμβαση του ίδιου του Λέοντα Τρότσκυ, αυτή η οργάνωση μετεξελίχθηκε το 1930 σε ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αριστερής Αντιπολίτευσης, με την ονομασία ΚΟΜΛΕΑ, ο Λουκάς έγινε γρήγορα ένα από τα κορυφαία οργανωτικά στελέχη της.

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Μπολσεβίκων Λενινιστών (Αρχειομαρξιστών) υπήρξε μια πρότυπη μαζική προλεταριακή οργάνωση, με περισσότερα από 2.500 μαχητικά μέλη σε όλη την Ελλάδα. Ήλεγχε περί τα 50 εργατικά σωματεία αλλά και πολλά μεγάλα κινήματα της εποχής (αναπήρων και θυμάτων πολέμου, φυματικών, ανέργων κ.ά.). Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ τις ολοζώντανες αφηγήσεις του συντρόφου Λουκά από εκείνη την ηρωική εποχή, όταν «περιόδευε», υπό συνθήκες τρομοκρατίας, στις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να συγκροτήσει τις εκεί δυνάμεις της ΚΟΜΛΕΑ, ή γυρνούσε με τα πόδια μετά τα μεσάνυχτα στην Αθήνα από τον Πειραιά, όπου έκανε μαρξιστικά μαθήματα στους νέους εργάτες. 

Στη δικτατορία του Μεταξά ο Λουκάς συνελήφθη και εξορίστηκε στην Ακροναυπλία και αργότερα στην Πύλο. Κράτησε ψηλά τις επαναστατικές ιδέες στις εξορίες και τους κατατρεγμούς. Όταν το κίνημά μας κινδύνεψε να εξαφανιστεί από το δολοφονικό πογκρόμ που οργάνωσε ο σταλινισμός, δολοφονώντας στα 1944-45 τουλάχιστον 100 από τους καλύτερους αγωνιστές μας, ο Λουκάς συνέβαλε όσο λίγοι στην ανασυγκρότηση του κινήματός μας, πρωταγωνιστώντας στην ίδρυση του Κομμουνιστικού Διεθνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΔΚΕ), ελληνικού τμήματος της 4ης Διεθνούς.

Αν και ήταν ένας απλός εργάτης, πρωτοπόρησε και στο βαρύ καθήκον της καταγραφής της ιστορίας του κινήματός μας. Και άφησε πίσω του ένα σημαντικότατο ιστορικό έργο για τη λαμπρή προπολεμική περίοδο του ελληνικού τροτσκισμού. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς ότι μας παραχώρησε, λίγο πριν πεθάνει, το αρχείο του (το οποίο φυσικά είναι ανοιχτό σε κάθε ενδιαφερόμενο αγωνιστή).

Θα θυμόμαστε πάντα με αγάπη και περηφάνια τον σύντροφο Λουκά. Αθάνατος!

 

Από τη σύνταξη