Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

«Μαλαματίνα» Αγώνας μέχρι τη νίκη

 Από τις αρχές Ιουλίου οι 100 περίπου εργάτες του εργοστασίου οινοποιίας «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε αγώνα με βασικό αίτημα να μην περάσουν οι 15 απολύσεις συναδέλφων τους που έχει ανακοινώσει η εργοδοσία. Από την 1η Αυγούστου κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας, που κρατάει μέχρι τώρα. Υπάρχει καθημερινή περιφρούρηση στην πύλη του εργοστασίου. 

Η εργοδοσία επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να σπάσει την απεργία με εκβιασμούς και απειλές. Προσέλαβε 7 ανειδίκευτους στη θέση των απολυμένων εργατών, με ατομικές συμβάσεις, άσκησε τρομοκρατία ιδιαίτερα στους υπαλλήλους των γραφείων και κάλεσε επανειλημμένα την αστυνομία να επέμβει για να καταστείλει την απεργία. Στις 31 Αυγούστου, με εντολή εισαγγελέα, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους απεργούς. Τραυμάτισαν 6 εργάτες και συνέλαβαν τον πρόεδρο του σωματείου Γ. Φραγγίδη. Οι εργάτες συνεχίζουν τον αγώνα με τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και δεκάδων άλλων σωματείων.

Η «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» είχε αλλάξει ιδιοκτησία τον Μάρτιο του 2020. Στην επιχείρηση χαρίστηκε το 70% των χρεών της προηγούμενης ιδιοκτησίας και μπήκε σε –ευνοϊκή– ρύθμιση για το υπόλοιπο 30%. Οι εργαζόμενοι δέχθηκαν ακόμα και περικοπή μισθών για να λειτουργήσει η επιχείρηση. Η νέα εργοδοσία λίγο μετά ξεκίνησε τις αντεργατικές μεθοδεύσεις. Ανακοίνωσε το κλείσιμο του τμήματος διανομής-πώλησης και την απόλυση 15 εργαζομένων, ενώ εκβίαζε με τη μετάθεση κάποιων εργατών σε άλλο τμήμα, με καθεστώς ανειδίκευτου. Οι εργάτες καταγγέλλουν ότι ετοιμάζει νέες απολύσεις, χειριστών μηχανημάτων αυτή τη φορά. Και ότι ο στόχος της είναι να απολύσει τους παλαιούς εργαζόμενους και να φέρει στη θέση τους ανειδίκευτους με ατομικές συμβάσεις και περιορισμένα δικαιώματα.

Οι εργάτες της «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ» με τον ηρωικό αγώνα τους αποδεικνύουν ποιες είναι οι πραγματικές διαθέσεις αλλά και οι αντοχές της ελληνικής εργατικής τάξης. Ο αγώνας αυτός δίνει θάρρος σε όλους τους εργαζόμενους. Είναι ένα χτύπημα στην ασυδοσία των καπιταλιστών και στην πολιτική της αδίστακτης κυβέρνησής τους. Γι’ αυτό χρειάζεται την ενεργή συμπαράσταση του οργανωμένου εργατικού κινήματος αλλά και του λαϊκού κόσμου της Θεσσαλονίκης. Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων στη «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ». Η νίκη τους θα είναι νίκη για όλους τους εκμεταλλευόμενους του κεφαλαίου.

 

Σ. Κρόκος