Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Το ενεργειακό αδιέξοδο της Ε.Ε.

Η ενεργειακή πολιτική της «ελεύθερης αγοράς»  της
ΕΕ απέτυχε παταγωδώς, κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο
με τον πόλεμο στην Ουκρανία
 Σε ένα τραγικό αδιέξοδο βρίσκεται η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., η οποία είναι αντιμέτωπη με τις συνέπειες της υπερβολικής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το αδιέξοδο το πληρώνουν οι λαοί και το καρπώνονται οι ενεργειακές εταιρείες, που αποκομίζουν υπέρογκα κέρδη.

Ενώ οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια ενιαία πολιτική –πράγμα αναμενόμενο εξαιτίας των αντικρουόμενων συμφερόντων των κρατών μελών–, βγήκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προτείνει για τον επερχόμενο χειμώνα, με στόχο να συγκεντρωθούν περίπου 140 δις ευρώ, τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής και την επιβολή πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας με χαμηλό κόστος.

 Το πρώτο δείχνει μια τιμωρητική λογική εις βάρος φτωχών νοικοκυριών που δεν είναι εύκολο να κάνουν περαιτέρω εξοικονόμηση και δεν μπορούν να αγοράσουν καινούργιες συσκευές. Το δεύτερο είναι αμφίβολο σε ποιο βαθμό θα το προχωρήσουν και αφορά μόνο ορισμένες εταιρείες. Και γιατί αυτό το πλαφόν θα αναρωτηθούν πολλοί. Εδώ κρύβεται η καρδιά της παράνοιας, βάσει της οποίας στην ΕΕ, θέλοντας να επιδοτήσουν τους παραγωγούς ενέργειας για τις εγκαταστάσεις που θα έφτιαχναν (για να έχουμε δήθεν φτηνή ενέργεια στο πλαίσιο του ανταγωνισμού), σκέφτηκαν να πληρώνουν όλες οι χώρες(ανεξαρτήτως του βιοτικού τους επιπέδου και των πηγών ενέργειας που έχουν) σε όλους τους παραγωγούς ως χονδρική τιμή εκείνη της τελευταίας και ακριβότερης κιλοβατώρας, που τώρα είναι του φυσικού αερίου! Αν αύριο, για παράδειγμα, γίνει το πετρέλαιο το ακριβότερο όλων, τότε η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση την τιμή του πετρελαίου! 

Τα περιθώρια, ωστόσο, στενεύουν καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο για αποσύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου, δύσκολα όμως μπορεί να αντικατασταθεί το ρωσικό φυσικό αέριο στο προσεχές μέλλον. Αυτό θα απαιτούσε τεράστιες ποσότητες από καινούργιους αγωγούς, περισσότερο αμερικανικό LNG, που είναι και ακριβό, μεγάλη εξοικονόμηση κ.λπ. 

Αυτό το αδιέξοδο επηρεάζει άμεσα και τη χώρα μας, η οποία πληρώνει χρυσό το ηλεκτρικό ρεύμα, με ευθύνη φυσικά και της κυβέρνησης. Για να προστατευτούν τα νοικοκυριά και να μην οδηγηθούν σε λουκέτα οι επιχειρήσεις, απαιτείται άμεσα κρατικοποίηση και κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής και διανομής του ρεύματος! Φτάνει πια η ληστεία των κρατικών ταμείων με τα δήθεν επιδόματα ρεύματος, που πάνε όλα στην τσέπη των ενεργειακών μονοπωλίων!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου