Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

 Αυταρχισμός, ταξικοί φραγμοί, ιδιωτικοποίηση, παιδεία-επιχείρηση: η εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση πρέπει να ηττηθεί

 

Με αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις μπροστά στις πύλες των ιδρυμάτων
και δυναμικές πορείες οι φοιτητές χάλασαν τα «εγκαίνια» της
πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αυτή η μάχη είναι κομβική, γιατί αφορά
το σύνολο της εκπαιδευτικής πολιτικής αλλά και
τις προοπτικές της νεολαίας

Μέσα στην περίοδο της εξεταστικής και κυριολεκτικά μέσα… στη νύχτα, η κυβέρνηση επέλεξε να εγκαταστήσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, με τη συνοδεία μάλιστα των ΜΑΤ, στους χώρους του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών σε Ζωγράφου και Ιλίσια, προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις των φοιτητών. Κι όμως, ακόμα κι έτσι, δεν τα κατάφερε! Με άμεση κινητοποίηση στις πύλες των ιδρυμάτων, η φοιτητική νεολαία, αλλά και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, απέτρεψαν την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται δυναμικά.

Η επιβολή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αποτελεί βασικό στοίχημα της μαύρης κυβέρνησης Μητσοτάκη προκειμένου να επιβάλει την υπερ-αντιδραστική πολιτική της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μια πολιτική έμμεσης ιδιωτικοποίησης των δημόσιων πανεπιστημίων, που περιλαμβάνει από την παράδοση των χώρων τους για κάθε είδους «αξιοποίηση» σε ιδιώτες, μέχρι την είσοδο μεγαλοεπιχειρηματιών στις διοικήσεις τους, «βιομηχανικά διδακτορικά» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα νέα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων, που θα ορίζουν πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, μέχρι και μάνατζερ, τα 5 από τα 11 μέλη θα είναι εξωπανεπιστημιακά –στην πράξη καπιταλιστές–, ενώ καταργείται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων!

Πρόκειται επίσης για μια πολιτική τρομοκρατίας απέναντι στους φοιτητές και χτυπήματος των φοιτητικών συλλόγων, των δημοκρατικών διαδικασιών τους, του φοιτητικού κινήματος, της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η επίθεση της κυβέρνησης είναι ιδεολογική, καθώς επιδιώκει να χτυπήσει την πολιτικοποίηση της φοιτητικής νεολαίας, να τη συντηρητικοποιήσει και να επιβάλει την αντίληψη ότι η παιδεία υπάρχει μόνο για τις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό ακριβώς, και ενώ είναι γνωστά τα οξυμένα προβλήματα υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, η κυβέρνηση επιμένει στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία και δίνει 50 εκατ. ευρώ για αυτήν, καθώς και για τις μπάρες ελέγχου και τις κάμερες.

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική Μητσοτάκη-Κεραμέως συναντά ελπιδοφόρες αντιστάσεις και στην υπόλοιπη εκπαίδευση. Η επιβολή της αντιδραστικής αξιολόγησης και της κατηγοριοποίησης των σχολείων σε «καλά και κακά» έχει συναντήσει την αντίδραση των εκπαιδευτικών. Οι εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα (Pisa) σε Στ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου τον περασμένο Μάιο δεν έγιναν σε πολλά σχολεία λόγω στάσης εργασίας των εκπαιδευτικών και αποχής των μαθητών, ακυρώνοντας τα αποτελέσματα της κατηγοριοποίησης. Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, που ξεκίνησε πέρσι, σαμποταρίστηκε στην πράξη, ενώ η ατομική αξιολόγηση-τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Τώρα η Κεραμέως επιχειρεί με μέτρα όπως «μέντορες» και «ενδοσχολικούς συντονιστές» να δημιουργήσει νέες δομές ιεραρχίας και αξιολόγησης μέσα στα σχολεία, για να διασπάσει τους συλλόγους διδασκόντων και να επιβάλει «κουλτούρα αξιολόγησης». Αλλά και ως προς αυτά θα φάει τα μούτρα της. 

Την ίδια στιγμή, η δυσαρέσκεια των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών και γενικά της εργαζόμενης κοινωνίας απέναντι στην ταξική αντι-εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης ολοένα και μεγαλώνει. Περιστατικά όπως το απίστευτο γιουχάισμα της Υπουργού Παιδείας στην έναρξη του Ράλι Ακρόπολης στο ΟΑΚΑ, αλλά και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία της σε εγκαίνια ιδιωτικού σχολείου, δείχνουν ότι η υπουργός αποτελεί ένα από τα πιο απεχθή πρόσωπα της κυβέρνησης εξαιτίας αυτής της πολιτικής. 

Οι κινητοποιήσεις της φοιτητικής νεολαίας, οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών μέσα και έξω από τα σχολεία, η δυσαρέσκεια της μαθητικής νεολαίας και της εργαζόμενης κοινωνίας, όλα αυτά δείχνουν ότι το καζάνι στον χώρο της εκπαίδευσης βράζει. Τον χορό των κινητοποιήσεων τον έχουν ήδη ξεκινήσει δυναμικά οι φοιτητές. Είναι ανάγκη και ο υπόλοιπος κόσμος της εκπαίδευσης να ακολουθήσει, και γρήγορα. Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους, τώρα θα θερίσει θύελλες! 

 

Μ. Σάκος