Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Οι ηλεκτρονικές εκλογές στα σωματεία

 Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέδωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου απόφαση σύμφωνα με την οποία στις εκλογές για το επαγγελματικό ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) έγινε, με ευθύνη της ΕΔΥΤΕ, μαζική παραβίαση και διαβίβαση σε τρίτους προσωπικών δεδομένων (ΑΦΜ κ.ά.) περισσότερων από 4.500 ασφαλισμένων που ψήφισαν ηλεκτρονικά. Η ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας-Έρευνας), που διενήργησε τις ηλεκτρονικές εκλογές, είναι φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανώνυμη εταιρεία. Η Αρχή επέβαλε τελικά ένα συμβολικό πρόστιμο (5.000 ευρώ), αλλά η ουσία της υπόθεσης είναι πλέον ξεκάθαρη. Και η ουσία είναι ότι:

οι ηλεκτρονικές εκλογές, τις οποίες επέβαλε η κυβέρνηση αφ’ ενός με πρόσχημα την επιδημία του κορωνοϊού και αφ’ ετέρου μέσα από τον αντισυνδικαλιστικό-αντεργατικό νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, είναι απολύτως διαβλητές. Τα προσωπικά δεδομένα όσων ψηφίζουν ηλεκτρονικά μπορούν να παραβιαστούν εύκολα από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο δημόσιο ή ιδιωτικό (εταιρείες παροχής ψηφιακών υπηρεσιών) φορέα. Η εφορευτική επιτροπή δεν έχει κανέναν έλεγχο στη διαδικασία και δεν μπορεί να αποτρέψει οτιδήποτε. Άρα τέτοιες εκλογές είναι επί της ουσίας παράνομες και εξευτελίζουν κάθε έννοια δημοκρατίας μέσα στα σωματεία.

Οπότε και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που συναινούν στη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών παραβιάζουν εν γνώσει τους τα δικαιώματα των μελών τους και την ίδια την υπόσταση των σωματείων τους. 

 

Π.Δ.