Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Απάτη οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

 

Καμιά από τις εξαγγελίες του Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακρίβειας για τα 
λαϊκά στρώματα
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Μητσοτάκη στην ΔΕΘ δείχνουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε συνειδητά να μην ενισχύσει ουσιαστικά τα μικρομεσαία και φτωχά λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Ξεκινώντας με τους μισθωτούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που ανέρχονται σε 4,1 εκατομμύρια, δεν πρόκειται να λάβουν καμία αύξηση μέσα στο 2022 – την ώρα που οι Έλληνες εργαζόμενοι επιβαρύνονται με δύο μηνιαίους κατώτερους μισθούς από την αύξηση των τιμών του ρεύματος! Η κυβερνητική εξαγγελία κάνει λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού από 1.5.2023, δίχως αναδρομική ισχύ. Αυτό όμως σημαίνει ότι 650.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα δουν λίγα παραπάνω χρήματα στους λογαριασμούς τους 8 μήνες μετά. 

Στον δημόσιο τομέα, ο εισαγωγικός μισθός των νεοδιόριστων δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται κάτω από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα και εξαγγέλθηκε η αύξησή του για την 1.1.2024! Ως προς τους συνταξιούχους, ενώ ο φιλοκυβερνητικός Τύπος μιλούσε για αυξήσεις στις συντάξεις από τον Δεκέμβρη του 2022, τελικά ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε αυξήσεις (που ήταν ήδη προγραμματισμένες και νομοθετημένες από το 2017) περίπου 6% (με πληθωρισμό στο 11%) για μόλις 1,5 εκατ. συνταξιούχους, από τα 2,5 εκατομμύρια συνολικά, που μάλιστα θα χορηγηθούν την άνοιξη του 2023. Από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που αφορά μόλις το 35% των συνταξιούχων, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών θα δει πενιχρές αυξήσεις, της τάξης των 1,8-11 ευρώ ανά μήνα. Και οι αυξήσεις όμως στις συντάξεις από το 2023 θα είναι πενιχρές, καθώς μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων διατηρεί τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», που λειτουργεί ως «κόφτης» των συντάξεων. 

Επιπλέον, οι ενισχύσεις που εξαγγέλθηκαν για τους αγρότες είναι ελάχιστες, ενώ, σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των επαγγελματοβιοτεχνών, το 25% των επιχειρήσεων απειλείται με λουκέτο. Όσον αφορά τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης που εξαγγέλθηκε, είναι άλλη μια κοροϊδία, εφόσον οι τιμές είναι πολύ ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι.

Με την ακρίβεια στα ύψη, και με μέλη της κυβέρνησης να μιλούν για τον χειρότερο χειμώνα από το 1942, μας προτρέπουν να στείλουμε τον λογαριασμό στον Πούτιν (Μητσοτάκης) ή να «προσαρμοστούμε» αλλιώς θα πεθάνουμε (Πέτσας)! Τελικά, τα μέτρα της ΔΕΘ είναι είτε σταγόνα στον ωκεανό είτε προεκλογική κοροϊδία.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου