Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Άστεγοι οι εκπαιδευτικοί στα νησιά

 

Εκπαιδευτικοί κοιμούνται σε αυτοκίνητα λόγω έλλειψης
στέγης! Αυτό είναι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης
για την παιδεία
Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν για μια ακόμα χρονιά οι νεοδιοριζόμενοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα τουριστικά νησιά της χώρας, καθώς δεν βρίσκουν κατάλυμα για να μείνουν. Παρά το ότι η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει, πολλοί αναγκάζονται να μένουν σε παραλίες, αυτοκίνητα και σκηνές, καθώς η τουριστική περίοδος έχει επιμηκυνθεί και οι τιμές των δωματίων/σπιτιών βρίσκονται στα ύψη. Όχι βέβαια ότι η κατάσταση καλυτερεύει στη συνέχεια. Τα σπίτια που προσφέρονται προς ενοικίαση ξεκινούν από 400 ευρώ τουλάχιστον… για 20 τετραγωνικά, ενώ πολλά από αυτά είναι εντελώς ακατάλληλα για διαμονή. Πολλοί ιδιοκτήτες νοικιάζουν τα σπίτια τους συγκεκριμένους μήνες (π.χ. από Οκτώβριο έως Μάιο), προκειμένου να τα αξιοποιήσουν τουριστικά το καλοκαίρι, διώχνοντας έτσι τους εκπαιδευτικούς πριν λήξει η σχολική χρονιά! 

Η απελπιστική αυτή κατάσταση έχει ήδη εξαναγκάσει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς (π.χ. στην Πάρο) να παραιτηθούν, προτιμώντας να παραμείνουν δύο χρόνια εκτός εκπαίδευσης –αυτή είναι η ποινή τους– παρά να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα διαβίωσης στα νησιά. Ο μισθός ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού είναι μεταξύ 740-800 ευρώ, ενώ ενός αναπληρωτή γύρω στα 880.

Το στεγαστικό αυτό πρόβλημα έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υπερ-ανάπτυξης του τουριστικού μοντέλου που ακολουθεί η χώρα. Η επιβολή της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού, η επέλαση του airbnb, η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, έχουν πλέον ως συνέπεια τη σοβαρή έλλειψη κατοικίας και την εκτίναξη των ενοικίων. 

Μπροστά σε αυτή την τραγική αλλά και εξευτελιστική κατάσταση για τους εκπαιδευτικούς –αλλά και για άλλους εργαζόμενους του δημοσίου, π.χ., γιατρούς– η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της» και ρίχνει το μπαλάκι στους δήμους. Είναι όμως η ίδια η κυβέρνηση που έκοψε το επίδομα στέγασης που έδιναν κάποιοι νησιωτικοί δήμοι σε εκπαιδευτικούς! Μιλάμε για μια εντελώς ανάλγητη πολιτική, χαρακτηριστική του πόση σημασία δίνουν οι κυβερνώντες στην εκπαίδευση των παιδιών του ελληνικού λαού.

Για την άμεση λύση στο πρόβλημα, τα εκπαιδευτικά σωματεία απαιτούν από την κυβέρνηση και τους δήμους να προχωρήσουν στη μίσθωση ξενοδοχείων, ξενώνων, κατοικιών, καθώς και στην επαναφορά του επιδόματος στέγασης και σίτισης. Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει και αυτές να δουν πολύ σοβαρά το στεγαστικό πρόβλημα και να συστρατευθούν με τους εκπαιδευτικούς. Μια ριζική λύση θα ήταν η κατασκευή από το κράτος στα νησιά κατοικιών ειδικά για τους εργαζόμενους στο δημόσιο.

 

Μ. Σάκος