Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Ανταπόκριση από τη Μεσσηνία

 Στα 1,25 ευρώ το κιλό καθορίστηκε η ελάχιστη τιμή πώλησης της «μαύρης» κορινθιακής σταφίδας που παράγεται στην περιοχή μας και σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου (Ηλεία, Αίγιο). Πριν την επιδημία ήταν πάνω από 1,50 ευρώ. Με τα «συστήματα» των εμπόρων-εξαγωγέων, τα οποία έγιναν με αφορμή την «καραντίνα», και που δεν μπορούσαν να γίνουν εξαγωγές και έμεινε πολλή σταφίδα αδιάθετη κ.λπ., η τιμή είχε κατρακυλήσει πέρυσι στα 0,80 ευρώ.

Οπότε πολλοί αγρότες λένε τώρα «πάλι καλά». Το ζήτημα είναι ότι η ακρίβεια σε εφόδια, λιπάσματα, πετρέλαιο έχει τινάξει το κόστος παραγωγής μέχρι και 50% πάνω. Στην ουσία δηλαδή η τιμή πώλησης είναι κάτω απ’ το 1 ευρώ. Και θα φτάσει να μην καλύπτει ούτε τα έξοδα παραγωγής.

Για να σωθεί η σταφίδα χρειάζεται επιστημονική στήριξη της παραγωγής, τεχνικό εκσυγχρονισμό της, σύνδεση με τη βιομηχανία. Και ισχυρό συνεταιριστικό δίκτυο για να κρατιέται η τιμή πώλησης σταθερή. Αυτά ισχύουν και για όλη την αγροτική παραγωγή.

 

Χ.Ρ.