Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Δικαίωση των εργατών στα Λιπάσματα Καβάλας

 Το Πρωτοδικείο Καβάλας έκρινε παράνομη την απόλυση 133 εργαζομένων απ’ τη βιομηχανία λιπασμάτων Καβάλας (ΕΛ.ΦΕ.), ιδιοκτησίας, από το 2009, του καπιταλιστή Λαυρεντιάδη.

Το 2015 οι 180 εργάτες του εργοστασίου αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειωμένα δικαιώματα. Ο Λαυρεντιάδης εξαπέλυσε κυνηγητό, με ανυπόστατες μηνύσεις κ.λπ., καταφέρνοντας να τους απολύσει. Οι εργάτες πάλεψαν για την επιστροφή τους, και το 2017 υπογράφηκε σχετικό πρακτικό. Ουδέποτε όμως επέστρεψαν πραγματικά στη δουλειά. Οι 133 συνέχισαν τον αγώνα. Από το 2020 τους απαγορεύτηκε και η είσοδος στο εργοστάσιο. Τώρα ο Λαυρεντιάδης είναι υποχρεωμένος να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα τους και να δώσει 5.000 ευρώ για «ηθική βλάβη».

Ο Λαυρεντιάδης είναι κλασικό δείγμα «ημέτερου» καπιταλιστή με άνομες πρακτικές σε σχέση με το δημόσιο και τις επιχειρήσεις του (υπόθεση επιχείρησης ALAPIS, χρέη στη ΔΕΠΑ φυσικού αερίου, αγορά των Λιπασμάτων με «δάνεια» με κρατική εγγύηση). 

Η δικαίωση των εργατών είναι αποτέλεσμα του επίμονου αγώνα τους. Στηρίχτηκε στην ενότητά τους και στην αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων.

 

Σ.Κ.