Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022


3 Οκτωβρίου:
 Οι εργάτες της οινοποιίας ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ στη Θεσσαλονίκη συνέχισαν για τρίτο μήνα την απεργία διαρκείας τους για την ανάκληση των 17 απολύσεων συναδέλφων τους, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του σωματείου και ο πρόεδρος των οδηγών στα εργοστάσια εμφιαλώσεων. Στις 3 και 18 του μήνα αντιμετώπισαν για μια ακόμη φορά την αστυνομική καταστολή όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο απεργοσπαστών στο εργοστάσιο. Αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας μέχρι τις 4 του Νοέμβρη.

● Οι πανεπιστημιακοί εκπαιδευτικοί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έκαναν 24ωρη απεργία και οι διοικητικοί υπάλληλοι 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στην εγκατάσταση κατασταλτικού μηχανισμού. Έγινε συγκέντρωση έξω από το ίδρυμα.

● Οι μεταλλεργάτες των ναυπηγείων Σπανόπουλου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στη μετατροπή της συλλογικής τους σύμβασης σε ατομικές συμβάσεις εργασίας.

 

5 Οκτωβρίου: Οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα ενάντια στη συνεχιζόμενη κυβερνητική πολιτική λιτότητας και εξαθλίωσης των απόμαχων της δουλειάς. Συνέχισαν με συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις κατά τη διάρκεια του μήνα από τις 13/10 έως τις 21/10.

● Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία που έχουν τεθεί σε αναστολή έκαναν συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας την ημέρα της εκδίκασης της προσφυγής τους κατά της αναστολής. Συνεχίζουν με παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες κινητοποιήσεις τον αγώνα τους για να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

● Οι εργαζόμενοι στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι» έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο του ιδρύματος για την προκήρυξη θέσεων ιατρών ακτινολόγων και αναισθησιολόγων.

 

7 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι του νομού Φωκίδας έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Άμφισσα για τον θάνατο συναδέλφου τους μηχανολόγου στο ορυχείο της εταιρείας εξόρυξης βωξίτη «IMERY».

 

10 Οκτωβρίου: Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν οι εργαζόμενοι της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου «SKROUTZ» στη Νέα Ιωνία Αττικής ενάντια στην καθιέρωση ατομικών συμβάσεων. Στις 14/10 συνέχισαν με μηχανοκίνητη πορεία.

 

13 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι/ες στις δομές παιδικής φροντίδας «Μητέρα και Παιδουπόλεις» στην Αττικήέκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς για τις απαιτούμενες μαζικές προσλήψεις προσωπικού και την επαναφορά του 8ωρου εργασιακού ωραρίου τους.

● 4ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι, -ες στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς διεκδικώντας την αναβάθμισή τους. Έγινε συγκέντρωση έξω από το Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης.

● Οι 92 απολυμένοι μεταλλωρύχοι της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας απαιτώντας την επαναπρόσληψή τους.

● 3ωρη στάση εργασίας έκαναν οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στα Γιάννενα και στο παράρτημα των Φιλιατών Θεσπρωτίας για την απόφαση του διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας να μετακινήσει παθολόγους στο νοσοκομείο Κέρκυρας.

 

14 Οκτωβρίου: Οι οδηγοί διανομείς της e-food στην Αττική έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για τον θάνατο συναδέλφου τους την ώρα της δουλειάς.

 

19 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ειδικού εκκαθαριστή στην Αθήνα, αφού άρχισαν οι απολύσεις απ’ την εργολαβική εταιρεία TECHNOSTYLE που συνεργάζεται με τη ΛΑΡΚΟ. Μετά από πιέσεις κατάφεραν να ανακληθούν οι 6 απολύσεις.

● Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο οργανισμό «Κτιριακές Υποδομές» έκαναν δίωρη στάση εργασίας, με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του οργανισμού, απαιτώντας αυξήσεις μισθών και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του.

 

20 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν 24ωρη απεργία πανελλαδικά, και 6ωρη στάση εργασίας στην Αττική, ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική υποβάθμισης-διάλυσης της δημόσιας υγείας. Έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις.

 

21 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έκαναν πανελλαδική 24ωρη απεργία διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους. Έγινε συγκέντρωση στην Αθήνα.

 

25 Οκτωβρίου: 24ωρη απεργία με συγκέντρωση στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά ενάντια στην αντεργατική πολιτική πραγματοποίησαν οι μεταλλεργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος, οι λιμενεργάτες της κινέζικης COSCO, οι ναυτεργάτες ρυμουλκών, οι μηχανικοί και τα κατώτερα πληρώματα μηχανής πλοίων.

● Οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ) έκαναν τρίωρες στάσεις εργασίας για δύο ημέρες διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού στον οργανισμό, όπου οι κενές θέσεις εργασίας έχουν φτάσει τις 70. Έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου. 

 

Σ. Κρόκος