Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Skroutz Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται

Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα
των εργαζόμενων της Skroutz. Να μην περάσει η εργοδοτική
ασυδοσία!
Η γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz παρουσίασε την περίοδο της πανδημίας μεγάλα κέρδη, αφού πολλοί στράφηκαν στις αγορές μέσω ίντερνετ. Αυτό την οδήγησε σε μαζικές προσλήψεις, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι από 300 να φτάσουν περίπου τους 700 μέσα σε δύο μόνο χρόνια. Σήμερα όμως η εταιρεία στρέφεται κατά των εργαζομένων της. 

Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους οι προσλήψεις πάγωσαν, καμία αύξηση δεν δόθηκε και καμία αναπροσαρμογή στους μισθούς δεν έγινε με βάση τον πληθωρισμό και το νέο κύμα ακρίβειας, αναγκάζοντας πολλούς εργαζόμενους σε παραίτηση. Και ενώ η Skroutz συνεχίζει τις επενδύσεις, αγοράζοντας τις εταιρείες κούριερ SendX και πληρωμών Everypay, και στοχεύει στην κατασκευή δικών της αποθηκών, «πάτησε» πάνω στον νόμο Χατζηδάκη και έφερε στο τραπέζι τις ατομικές συμβάσεις, οι οποίες επιφέρουν σημαντικές αρνητικές μεταβολές για τους εργαζόμενους. Μεταξύ αυτών, το διάλειμμα τίθεται εκτός 8ώρου και η τηλεργασία μονιμοποιείται, ως ένα καθεστώς εργασίας όπου, εκτός του ότι δεν προστατεύεται το 8ωρο, μένουν απλήρωτες οι υπερωρίες, ενώ τα πάγια έξοδα και ο εξοπλισμός (συσκευές, ρεύμα, ίντερνετ κ.λπ.) γίνονται ευθύνη του εργαζόμενου και όχι του εργοδότη. 

Επιπλέον, στη σύμβαση αναφέρεται ότι ο εργαζόμενος καλείται να αποδεχτεί ότι το λάπτοπ πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για δουλειές της εταιρείας. Αυτό μπορεί να ελέγχεται από τον εργοδότη με φυσικά ή οποιαδήποτε άλλα μέσα, κάτι που νομιμοποιεί έμμεσα την «ιχνηλάτηση» στους υπολογιστές των εργαζομένων και το «τσεκάρισμα» ανά πάσα στιγμή εάν ο εργαζόμενος δουλεύει ή όχι. Στην ατομική σύμβαση προβλέπεται ακόμα η δυνατότητα του εργοδότη να τροποποιεί το ωράριο του εκάστοτε εργαζομένου καθώς επίσης και να του αλλάζει θέσεις εργασίας! 

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, και στις 14 Οκτωβρίου, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Nομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρείας, ενώ στις 17 Οκτωβρίου έγινε συνάντηση του σωματείου με την εργοδοσία, αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων, καθώς μέχρι τότε η Skroutz δεν αναγνώριζε καν το σωματείο. Στα αιτήματα των εργαζομένων περιλαμβάνεται η υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης που μεταξύ άλλων θα προβλέπει ότι η τηλεργασία θα είναι εθελοντική και το κόστος εφαρμογής της θα βαραίνει αποκλειστικά τον εργοδότη, ενώ και το ωράριο εργασίας θα είναι σταθερό για όλους.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου