Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Η Σουηδία, ο Ερντογάν και η απειλή για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

 Διαβάσαμε στον ημερήσιο Τύπο ότι η Σουηδία πρόκειται να προχωρήσει στην πρώτη απέλαση Κούρδου αγωνιστή στην Τουρκία, προκειμένου να αρθεί το βέτο του Ερντογάν και να μπορέσει η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αν γίνει η αρχή, σίγουρα θα κινδυνέψουν πολλοί Κούρδοι και Τούρκοι αντικαθεστωτικοί να πέσουν στα χέρια της τουρκικής «δικαιοσύνης» – και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό. Μάλιστα, η Σουηδία έχει κάνει ήδη και κάποιες αλλαγές στην «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία της, ώστε να ικανοποιηθούν οι σχετικές απαιτήσεις του Ερντογάν.

Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό! Τα στάνταρντ της Ευρώπης περί δημοκρατίας και δικαιωμάτων –και μάλιστα ενός κομματιού της Ευρώπης που εθεωρείτο πολύ προωθημένο σε τέτοια ζητήματα– συγκλίνουν πλέον προς αυτά του νεο-οθωμανικού ισλαμικού καθεστώτος της Τουρκίας! 

Αυτή η ιστορία αποδεικνύει: 1) Την αποφασιστική παρακμή-συρρίκνωση της αστικής δημοκρατίας στην ήπειρό μας. 2) Τον κυνισμό και των πλέον «φιλελεύθερων» αστών, αφού μπροστά σε αυτό που θεωρούν στρατηγικό τους συμφέρον δεν υπολογίζουν τίποτα. 3) Την έλξη που αισθάνεται ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ευρωπαϊκού αστισμού από καθεστώτα σαν αυτό του Ερντογάν. 4) Το γεγονός ότι το καθεστώς του Ερντογάν αποτελεί κίνδυνο για τις κατακτήσεις των ευρωπαϊκών λαών και τον γενικότερο πολιτικό συσχετισμό σε όλη την Ευρώπη.

 

Π.Δ.