Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Πετρέλαιο Υπερκέρδη από τη ληστεία του λαού

Τα ανεξέλεγκτα κέρδη των καπιταλιστών του πετρελαίου 
φέρουν την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα καύσιμα
Οι μεγάλες βιομηχανίες διύλισης αργού πετρελαίου στην Ελλάδα, από τις οποίες διατίθενται τα πετρελαιοειδή στην αγορά, είναι δύο: η ΜΟΤΟΡΟΪΛ του ομίλου Βαρδινογιάννη και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.), πρώην κρατική εταιρεία, που οι αστικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας έδωσαν στον μεγαλοκαπιταλιστικό όμιλο Λάτση. Στις εταιρείες αυτές εμπλέκονται και άλλοι μεγάλοι κεφαλαιοκράτες (π.χ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Περιστέρη).

Από τον Ιούνιο και οι δύο εταιρείες έχουν εμφανίσει μεγάλη άνοδο των κερδών τους και της αξίας των μετοχών τους. Η βάση αυτής της ανόδου είναι το περιθώριο κέρδους ανά βαρέλι πετρελαίου. Αυτό διεθνώς βρίσκεται στα 9 δολάρια ανά βαρέλι. Στις εγχώριες εταιρείες έχει φτάσει και τα 25 δολάρια, με μέση τιμή τα 14 δολάρια. Αυτό σημαίνει μυθώδη κέρδη και για τις δυο τους, τα λεγόμενα υπερκέρδη, τα οποία η κυβέρνηση είπε ότι θα τα φορολογήσει κατά 90% –με σκοπό βέβαια να συνεχίσει την πολιτική των επιδομάτων–, αλλά το ποσοστό αυτό με διάφορα τεχνάσματα έχει πέσει στο 35%, και πρακτικά είναι πολύ χαμηλότερο. Οι δύο εταιρείες ανήκουν στους μεγάλους κερδισμένους από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το εξωφρενικό περιθώριο κέρδους ανά βαρέλι είναι και η βάση για την αλματώδη αύξηση της τιμής των πετρελαιοειδών (βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, κηροζίνη, λιπαντικά κ.ά.), της ληστείας δηλαδή που διαπράττεται εις βάρος του λαού εδώ και καιρό. Στη βάση αυτή έχει ανθήσει ξανά και το λαθρεμπόριο του πετρελαίου, παρά το σύστημα των εισροών-εκροών.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση το μόνο που σκέφτεται βέβαια είναι να συνεχίσει την πολιτική της εξαπάτησης του λαού, δίνοντας κάποιο πενιχρό επίδομα και επιβαρύνοντας και άλλο τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αύξηση των εισοδηματικών ορίων για το επίδομα θέρμανσης κατά 2.000-4.000 ευρώ και του ίδιου του επιδόματος κατά 50 ευρώ ελάχιστα θα ωφελήσει τα χειμαζόμενα νοικοκυριά. 

Απ’ τη μέγγενη του ενεργειακού κεφαλαίου που στραγγαλίζει τη ζωή και τις οικονομίες του λαού μπορούμε να ξεφύγουμε μόνο με μαζική αποφασιστική πάλη, για να επιβάλουμε τα εξής μέτρα: υποχρεωτική διατίμηση στα πετρελαιοειδή, επανακρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. και της ΔΕΗ κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, καθώς και προοδευτική φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη σωτηρία του λαού.

 

Σ. Κρόκος