![]() |
Ο «λαμπερός» κόσμος του ίντερνετ ελκύει όλο για περισσότερο νέα παιδιά που ονειρεύονται να βγάλουν χρήματα με ελάχιστο κόπο |
Μια κατηγορία είναι οι λεγόμενοι influencers («άτομα που ασκούν επιρροή») και «δημιουργοί περιεχομένου». Άτομα που έχουν πολλούς «ακόλουθους» στα λεγόμενα «κοινωνικά δίκτυα» χρησιμοποιούν αυτό το «κοινό» για να διαφημίσουν, άμεσα ή έμμεσα, προϊόντα, μαγαζιά, διάφορες υπηρεσίες, και εισπράττουν ένα είδος προμήθειας. Η «δημιουργία περιεχομένου», αν πρόκειται για κλασικό μάρκετινγκ-διαφήμιση ή γενικά δημοσίευση μέσω του διαδικτύου, δεν έχει κάτι επιλήψιμο αυτή καθαυτή.
Μια άλλη κατηγορία είναι αυτοί που πουλάνε συμβουλές ή διάφορες «υπηρεσίες» πάνω σε πάσης φύσεως θέματα: υγεία, διατροφή, άσκηση, θέματα ψυχολογίας ή ανθρώπινων σχέσεων, αστρολογία, «αυτοβοήθεια» κ.λπ. Αυτοί εμφανίζονται ως ειδικοί πάνω σε αυτά τα θέματα, κάτι που σπανιότατα βέβαια ισχύει. Κάποιο κοινό κολλημένο με το ίντερνετ και τα «κοινωνικά δίκτυα» εθίζεται να παρακολουθεί τέτοια πράγματα, και κάποιοι πείθονται να πληρώσουν συνδρομή για να λάβουν π.χ. ένα «εξατομικευμένο» διατροφικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα άσκησης για να χάσουν βάρος. Φυσικά χωρίς να ελέγξουν αν ο υποτιθέμενος «ειδικός» διαθέτει κάποιο πτυχίο που να πιστοποιεί ότι είναι όντως ειδικός σε αυτόν τον τομέα. Σε αυτό το κομμάτι έχουν γίνει μάλιστα και μηνύσεις από αρμόδιους επαγγελματικούς φορείς για εξαπάτηση του κοινού.
Μια ακόμα πιο εκφυλιστική κατάσταση αφορά άτομα, κυρίως νέες κοπέλες, με ελκυστική εμφάνιση, που μέσα από συγκεκριμένες πλατφόρμες δίνουν μια γεύση από τα κάλλη τους και εγγράφουν συνδρομητές-πελάτες, στους οποίους εν συνεχεία δημοσιοποιούν, μεταξύ άλλων, αποκαλυπτικές φωτογραφίες ή βίντεο.
Όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν να κάνουν με τον εκμαυλισμό των ανθρώπων, και ιδίως της νεολαίας, από τη σημερινή καπιταλιστική κοινωνία. Η οποία, ευρισκόμενη στην πλήρη παρακμή της, διδάσκει την υποταγή των πάντων στο κέρδος, το κυνήγι του εύκολου χρήματος με κάθε μέσο.
Ο δρόμος του εύκολου χρήματος και των ακραία παρασιτικών δραστηριοτήτων οδηγεί οπουδήποτε αλλού εκτός από την αυτοεκτίμηση, την ανάπτυξη της προσωπικότητας και τις υγιείς σχέσεις. Και τελικά είναι μια κακή επιλογή και από την άποψη της μακροπρόθεσμης οικονομικής ασφάλειας.
Πάρις Δάγλας