Η αυτοκαταστροφική ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας αντικατοπτρίζει το στρατηγικό της αδιέξοδο - και αυτό ισχύει για όλη την Ε.Ε. |
Εξαιτίας δικών της πολιτικών αποφάσεων, η χώρα εξαρτήθηκε υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, παράλληλα με τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Γερμανία έφτασε σε ποσοστό-ρεκόρ 61,5% της συνολικής παραγωγής στις αρχές του 2024.
Αυτό όμως οδήγησε σε αύξηση κατά 23% των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας είναι μεταβλητή, κάτι που προκαλεί σοβαρές διακυμάνσεις και στις τιμές, ενώ οι επιχειρήσεις, και ιδίως η βιομηχανία, απαιτούν σταθερή και προσιτή ηλεκτρική ενέργεια.Συν τοις άλλοις, μόνο το 2024, η Γερμανία θα δώσει 20 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις στους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας. Αυτές οι πληρωμές διασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές ανανεώσιμης ενέργειας λαμβάνουν εγγυημένες ελάχιστες τιμές, παρά την πτώση των τιμών στη χονδρική αγορά. Αυτό το σύστημα, στο οποίο η κυβέρνηση επεμβαίνει για να πληρώνει τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας όταν οι χονδρικές τιμές πέφτουν, έχει επιβαρύνει σοβαρά τον κρατικό προϋπολογισμό, αφήνοντας λιγότερα περιθώρια για άλλες κρίσιμες επενδύσεις. Ο αρχικός προϋπολογισμός για επιδοτήσεις το 2024 ήταν 10,6 δισ. ευρώ, αλλά επειδή οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν, η προβλεπόμενη επιδότηση έχει διπλασιαστεί!
Η διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου είχε βαθύ αντίκτυπο στο ενεργειακό τοπίο της Γερμανίας, διαταράσσοντας τη βιομηχανική της βάση και αυξάνοντας το κόστος της ενέργειας. Το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελούσε θεμέλιο του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, προσφέροντας αξιόπιστη και φτηνή ενέργεια για δεκαετίες. Η απότομη απώλειά του ανάγκασε τη Γερμανία να το αντικαταστήσει, πέραν των ασταθών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με πολύ ακριβές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χώρα είναι πλέον παγιδευμένη μεταξύ της πολιτικής της επιλογής για «πράσινη ανάπτυξη», της εμπλοκής της στον πόλεμο της Ουκρανίας και της επιτακτικής ανάγκης της για φτηνή ενέργεια. Έτσι η Γερμανία βλέπει τη διεθνή βιομηχανική της ανταγωνιστικότητα να βυθίζεται.
Γιάννης Τριανταφύλλου