Η Ανατολική Πελοπόννησος έχει επιλεγεί, ως φαίνεται, τόσο για το αιολικό της φορτίο όσο και για τη σχεδιαζόμενη νέα γραμμή διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, που μετατρέπει την περιοχή σε έναν προσοδοφόρο διάδρομο, όπου οι διάφορες πολυεθνικές της ενέργειας στήνουν νέες μπίζνες.
Δεν είναι σχήμα λόγου. Στη μικρή αυτή περιοχή του Βόρειου Πάρνωνα επιχειρούν μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις: η γαλλική EDF, η Motor Oil, ο όμιλος Volton–Intrakat και εσχάτως η Amazon. Με τεράστιες επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες και σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας, φαίνεται να στοχεύουν σε ξένες αγορές, όπως ομολογούν τελευταία τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Με αρωγούς τις πρόθυμες περιφερειακές και τοπικές αυτοδιοικήσεις, που γνωμοδοτούν θετικά στα περισσότερα έργα και δεν επιδεικνύουν καμιά σοβαρή διάθεση αντίστασης σε αυτή τη λαίλαπα, αλλά και τις εντεταλμένες για την προστασία της φύσης υπηρεσίες (κραυγαλέα η θετική γνωμοδότηση σε όλα τα έργα από το Δασαρχείο Κυνουρίας), οι «πράσινες» μπίζνες επέλαυναν χωρίς αντίσταση. Όμως η μαζική αντίδραση των πολιτών πριν λίγους μήνες σε ένα υπερτοπικό έργο της Volton, που αφορούσε πέντε βουνά της Αρκαδίας, της Αργολίδας και της Μεσσηνίας, ήταν κομβικό σημείο. Με έναυσμα τις κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτό το μεγάλο έργο, που ανάγκασε την πλειονότητα των δήμων και την Περιφέρεια να εκφέρουν αρνητική γνώμη, μια πρωτοβουλία πολιτών και φορέων προσπαθεί να ορθώσει τείχος αντίστασης.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της βραχύχρονης λειτουργίας της Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Πάρνωνα SAVE PARNONAS είναι ενθαρρυντικά. Ένα ευρύ κοινό ενεργών πολιτών, τοπικών συλλόγων, δημοτικών κοινοτήτων συσπειρώνεται αναγκάζοντας και την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής να αναδιπλωθεί. Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται και ο τοπικός πληθυσμός δείχνει να αφυπνίζεται. Ο αγώνας είναι δύσκολος, αλλά δεν είναι μάταιος!
Γιώργος Καστρίτης