Τρίτη 20 Μαΐου 2025

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2025

21 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στην κατασκευαστική εταιρεία «Spanellas AE» έκαναν 3ωρη στάση εργασίας για την απόλυση συναδέλφου τους συνδικαλιστή. Στις 26 του μήνα προχώρησαν σε 24ωρη απεργία για τον ίδιο λόγο.

29 Μαρτίου: Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης προχώρησαν σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη κυβερνητική πολιτική καταστολής, με τα χιλιάδες πειθαρχικά σε συναδέλφους τους που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.

1 Απριλίου: Οι απολυμένοι εργάτες της μεταλλουργίας ΛΑΡΚΟ Φθιώτιδας και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έκαναν συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας ζητώντας τη λήψη μέτρων για την εργασιακή τους αποκατάσταση.

 

2 Απριλίου: Οι ναυτεργάτες των ελληνικών ακτοπλοϊκών γραμμών της ιταλικής εταιρείας Grimaldi(ATTICA GROUPέκαναν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες στα πλοία της εταιρείας, με τα απάνθρωπα ωράρια και τις ελλείψεις υγιεινής-ασφάλειας, καθώς και για την καθυστέρηση στις πληρωμές τους.

 

4 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απαιτώντας τη χορήγηση του επιδόματος βαρέων-ανθυγιεινών σε όλους τους εργαζόμενους των δήμων.

 

8 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (πρώην «Λοιμωδών») στην Αγία Βαρβάραέκαναν τρίωρη στάση εργασίας ενάντια στη συγχώνευσή του με το νοσοκομείο «Αττικόν», κάτι που στην ουσία προδικάζει το οριστικό κλείσιμο του πρώην «Λοιμωδών». 

 

● Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο του νοσοκομείου έκαναν οι εργαζόμενοι στην «Παμμακάριστο» στην Αθήνα ενάντια στη μετατροπή της σε αποκλειστικό νοσοκομείο εφημεριών.

 

● Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στην Καλαμάτα έκαναν κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας διαμαρτυρόμενοι για την κατάσχεση των χρημάτων του τραπεζικού λογαριασμού συναδέλφου τους.

 

9 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι όλης της χώρας προχώρησαν σε 24ωρη απεργία με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις ενάντια στη συνεχιζόμενη αντεργατική πολιτική, την κυβερνητική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών και το γενικευμένο κλίμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στους εργασιακούς χώρους.

 

11 Απριλίου: Οι συνταξιούχοι έκαναν νυχτερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας στις συντάξεις.

 

14 Απριλίου: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο όπου πέθανε συνάδελφός τους εν ώρα εργασίας. Στις 16 του μήνα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας της Ρόδου διαμαρτυρόμενοι για τα εξαντλητικά ωράρια και την εργοδοτική αυθαιρεσία στις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού καθώς και την παντελή έλλειψη ελέγχων από το κράτος.

 

15 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της PEPSICO (εταιρεία TASTY FOODS) στην Αττικήέκαναν δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και την παύση των διώξεων εις βάρος του σωματείου τους.

 

● Οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ στην Αττική έκαναν τρίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο, μετά τον τραυματισμό συναδέλφου τους την ώρα της δουλειάς.

 

● Οι εργαζόμενοι στους δήμους Αχαρνών και Ηρακλείου Αττικής έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στους τόπους εργασίας τους ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους συμβασιούχου οι πρώτοι και ενάντια στην ανάθεση της καθαριότητας σε εργολαβική εταιρεία οι δεύτεροι.

 

16 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στο χώρο αναψυχής «Allou Fun Park» στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη στην Αττική έκαναν 24ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα ενός χρόνου.

 

● Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία διανομής φαγητού «Newrest» στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για αυξήσεις στους μισθούς τους.

 

18 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων «Hellenic Quality Foods» (πρώην «Κοτόπουλα ΜΙΜΙΚΟΣ») στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας έκαναν 24ωρη απεργία για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα υγιεινής-ασφάλειας.

 

24 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στο βιομηχανία σοκολάτας «ΠΑΥΛΙΔΗΣ» (εταιρεία «MONDELEZHELLAS AE») στην Αττική προχώρησαν σε δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και κατάργηση της ελαστικής εργασίας.

 

28 Απριλίου: Οι ναυτεργάτες των γραμμών Πάτρα-Ιταλία έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο λιμάνι της Πάτρας διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο 47χρονης ναυτεργάτριας την ώρα της δουλειάς σε πλοίο με ιταλική σημαία. Οι ναυτεργάτες μιλάνε για εξαντλητικά ωράρια στα πλοία και ασφυκτικές συνθήκες εργασίας.

 

29 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία «ΦΑΜΑΡ» στην Αττική έκαναν δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, σταθερά ωράρια και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

 

Σ. Κρόκος