Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018


3 Σεπτεμβρίου: Οι ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία με αίτημα την αύξηση του μισθού τους και την προστασία των οργανικών συνθέσεων των πλοίων. Σταμάτησαν την απεργία αφού κέρδισαν μηνιαία αύξηση 2%. Ήταν η πρώτη –έστω μικρή– αύξηση μισθού που πετυχαίνουν Έλληνες εργαζόμενοι μετά από απεργία στα χρόνια των μνημονίων.

4 Σεπτεμβρίου: Οι μισθωτοί τεχνικοί έκαναν μαζική κινητοποίηση έξω απ’ την εταιρεία SELLERS στην Αθήνα για την απόλυση συναδέλφου τους. Ο εργαζόμενος απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να δώσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα στην εταιρεία, όπως ζητούσε η εργοδοσία. Δεύτερη κινητοποίηση για το ίδιο θέμα έγινε στις 20 του μήνα στην Επιθεώρηση Εργασίας Βόρειας Αττικής.


7 Σεπτεμβρίου: Οι λιμενεργάτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ.) στο Ικόνιο του Πειραιά, ιδιοκτησίας της κινέζικης COSCO, πραγματοποίησαν την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει ημέρες πριν, παρά τις μεθοδεύσεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Συνεχίζουν τον αγώνα τους για αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

12 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Κοινότητας του δήμου Βύρωνα προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας λόγω του ότι είναι απλήρωτοι για δύο και πλέον μήνες.

13 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι της εταιρείας Waste Solutions στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στο Ηράκλειο Κρήτης προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα τριών μηνών. Στις 17 του μήνα επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση.

18 Σεπτεμβρίου: Σε 5ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στην Προνοιακή Μονάδα του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Δυτικής Αττικής. Απαιτούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν.

19 Σεπτεμβρίου: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σούπερ μάρκετ «Express» έγινε στα Γιάννενα, ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης που διεκδίκησε τα οφειλόμενα της άδειας και των υπερωριών.

20 Σεπτεμβρίου: Τρίωρη στάση εργασίας έγινε απ’ τους εργαζόμενους στο νοσηλευτικό ίδρυμα «ΜΗΤΕΡΑ» στην Αθήνα, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του και με αιτήματα: προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και πληρωμή των δεδουλευμένων των επικουρικών γιατρών.

24 Σεπτεμβρίου: Οι απολυμένοι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «ATHENS LEDRA» στην Αθήνα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για το δικαίωμα στη δουλειά, καθώς η νέα εργοδοσία του ξενοδοχείου, που τώρα λέγεται «GRAND HYATT», αρνείται να τους προσλάβει.
Τρίωρη στάση εργασίας με συγκεντρώσεις σε όλα τα καταστήματα της χώρας έγινε στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «VODAFONE», ενάντια στην σχεδιαζόμενη εφαρμογή 9ωρης εργασίας.

26 Σεπτεμβρίου: Οι εργάτες της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα έκαναν δίωρη στάση εργασίας, με αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας.

28 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι του ψυχαγωγικού κέντρου «Πανελλήνιον» στην Καλαμάτα έκαναν μαζική παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας της πόλης για τα δεδουλευμένα του καλοκαιριού και τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας τους.

Σ. Κρόκος