Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Η Amazon και η αμερικάνικη εργατική τάξη


Ο Τζεφ Μπέζος, επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής και του κόσμου, της Amazon, ανακοίνωσε πρόσφατα την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου των υπαλλήλων του στα 15 δολάρια. Έτσι προκύπτει μια σημαντική μισθολογική αύξηση για 350.000 υπαλλήλους της επιχείρησης στην Αμερική και άλλους 40.000 στη Βρετανία. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν και
50.000 προσλήψεις με το νέο μισθολογικό καθεστώς. Είχε προηγηθεί απειλή του αριστερού γερουσιαστή (και υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα του 2017) Μπέρνι Σάντερς ότι θα κατεβάσει νομοσχέδιο για αύξηση της φορολογίας εταιρειών που διατηρούν χαμηλόμισθο προσωπικό ενώ παίρνουν κρατικές επιδοτήσεις.
Φυσικά, ο Μπέζος, και ο κάθε Μπέζος, έχει και τις δικές του σκοπιμότητες. Έπρεπε να αποκαταστήσει το κύρος της εταιρείας του, που έχει πληγεί από τις απανωτές καταγγελίες για άθλιες εργασιακές σχέσεις και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Αλλά το γεγονός από μόνο του αποδεικνύει ότι στην Αμερική φυσάει ένας νέος αέρας, κατά πολύ ευνοϊκότερος για εργατικές διεκδικήσεις και οργάνωση της εργατικής τάξης. Και αυτό, επειδή μιλάμε για ΗΠΑ, θα έχει μια παγκόσμια επίπτωση.

Π.Δ.