Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Μακεδονικό Ο εθνικισμός είναι ο κύριος αντίπαλος


Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια δεν αλλάζει τη 
στάση που πρέπει να κρατήσει ο ελληνικός
 λαός σε αυτό το ζήτημα
Το δημοψήφισμα για το ονοματολογικό στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) αύξησε τις πιθανότητες αδιεξόδου στο ζήτημα. Το «ΝΑΙ» μπορεί να πλειοψήφησε συντριπτικά (91,2%), η συμμετοχή όμως στο δημοψήφισμα ήταν τέτοια (35,8%) που δεν νομιμοποιεί πολιτικά το αποτέλεσμα.

Τα αίτια για την αποχή είναι πολλά. Το βασικό όμως είναι ότι το «ΝΑΙ» έχει ταυτιστεί με την είσοδο στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ο λαός της ΠΓΔΜ, όπως όλοι των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, βιώνει καθημερινά τη φτώχεια, την ανεργία, την κοινωνική αποσάρθρωση του καπιταλιστικού «παραδείσου». Είναι λογικό να αντιδρά στην προσπάθεια του διεθνών εκπροσώπων αυτής της κατάστασης να του επιβάλλουν και συγκεκριμένη εθνική ταυτότητα.
Η εξέλιξη αυτή, όμως, δεν αλλάζει τη στάση που πρέπει να κρατήσουν η ελληνική εργατική τάξη και συνολικά ο ελληνικός λαός στην υπόθεση. Αυτή είναι μια κληρονομιά από το παρελθόν, απ’ την ανάπτυξη των αστικών τάξεων και των εθνικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια. Ο ελληνικός καπιταλισμός στη συγκεριμένη περίπτωση βρισκόταν στη θέση του ισχυρού απέναντι σ’ αυτόν τον πληθυσμό. Η συντήρηση του θέματος μέσα από μια εθνικιστική ανάφλεξη δεν ωφελεί την υπόθεση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Το ζήτημα μπορεί να λυθεί οριστικά βέβαια μόνο στην προοπτική της ανατροπής του καπιταλισμού και της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Μια συμβιβαστική όμως λύση, έστω και μέσα στα σημερινά πλαίσια, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την εξάλειψη της προκατάληψης ανάμεσα στους δυο λαούς και θα δώσει ένα καλό παράδειγμα γενικότερα στα Βαλκάνια.
Οι εκπρόσωποι του κλασικού εθνικισμού στο συγκεκριμένο ζήτημα θέλουν να το εκμεταλλευτούν για να στρέψουν το πολιτικό σκηνικό σε αντιδραστική κατεύθυνση, ενώ είναι και αυτοί υπέρ της νεοφιλελεύθερης πολιτικής εις βάρος των εκμεταλλευομένων.
Το τι στάση θα κρατήσει ο σλαβομακεδόνικος λαός στο ζήτημα της ταυτότητάς του είναι δικό του δικαίωμα. Το συμφέρον των εργατικών τάξεων στις δύο χώρες και στην περιοχή γενικά αυτή τη στιγμή επιβάλλει το ξεπέρασμα του ζητήματος, στα υπάρχοντα αστικά πλαίσια αναγκαστικά, και την ειρηνική τους συνύπαρξη. Μια συνεννόηση των δύο λαών είναι αυτό που ωφελεί τις εργατικές τάξεις τους και την ταξική πάλη στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Σ. Κρόκος