Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020


4 Μαρτίου: Οι άνεργοι πτυχιούχοι 22-29 ετών του σχετικού προγράμματος του ΟΑΕΔ έκαναν κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για να δοθεί το επίδομα ανεργίας στους 2.500 που απολύθηκαν απ’ το πρόγραμμα και να παραταθούν οι συμβάσεις των υπόλοιπων 1.000 που παραμένουν σ’ αυτό.

5 Μαρτίου: Οι υπάλληλοι των Περιφερειών έκαναν πανελλήνια τετράωρη στάση εργασίας ανά βάρδια για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση ορισμένων υπηρεσιών τους. Έγινε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.


11 Μαρτίου: 24ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ» για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
● 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Σύνταγμα έκαναν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία ασύλου για τους πρόσφυγες, διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Στις 23 Απριλίου οι 700 περίπου συμβασιούχοι εργαζόμενοι έκαναν 24ωρη προειδοποιητική απεργία με αίτημα την ανανέωση της σύμβασης σε 17 συναδέλφους τους που απολύθηκαν. Από την επόμενη ημέρα (24/4) συνέχισαν με απεργία διαρκείας.

12 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) έκαναν τρίωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις αυθαιρεσίες της διοίκησης. Στις 31/3 έκαναν συμβολική διαμαρτυρία στο προαύλιο του νοσοκομείου για να ληφθούν μέτρα προστασίας για την επιδημία (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά).

13 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στην εργολαβική επιχείρηση ΤΕΧΝΟΣΤΗΛ της μεταλλουργίας ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας έκαναν δίωρη στάση εργασίας για πέντε ημέρες, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, τα οποία και πληρώθηκαν. Στάσεις εργασίας έκαναν και οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγοί οχημάτων στο εργοτάξιο της μεταλλουργίας για τον ίδιο λόγο. Στις 23 Απριλίου το σύνολο των 1.400 περίπου εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ ξεκίνησε με 48ωρη απεργία τον αγώνα ενάντια στο σχέδιο διάλυσης της εταιρείας, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Αποφάσισαν σε γενική συνέλευση επαναλαμβανόμενες απεργίες μέσα στον Μάιο.

17 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος (ηθοποιοί, μουσικοί, εργαζόμενοι στα θέατρα κ.λπ.) έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα διεκδικώντας μέτρα ενίσχυσης, λόγω του κλεισίματος των αιθουσών απ’ τα μέτρα για την επιδημία. Στις 14 Απριλίου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, διεκδικώντας άμεση καθολική ένταξη όλων των εργαζόμενων του κλάδου στο βοήθημα των 800 ευρώ. Στις 28 Απριλίου επανήλθαν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μουσικής και στο υπουργείο Πολιτισμού και στις 30 Απριλίου έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

19 Μαρτίου: Οι νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, ζητώντας τη λήψη αποφασιστικών μέτρων ενίσχυσης της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού» στην Αθήνα έκαναν συμβολική διαμαρτυρία στο χώρο του στις 26/3 για τον ίδιο λόγο. Στις 7 και 28 Απριλίου οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία προχώρησαν σε νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω απ’ τα νοσοκομεία και το υπουργείο Υγείας.

27 Μαρτίου: Παράσταση διαμαρτυρίας από εκπροσώπους σωματείων και εργαζόμενους έγινε στον χώρο του αεροδρομίου Αθηνών για τις απολύσεις 300 εργαζομένων των εταιρειών εξυπηρέτησης του αεροδρομίου «Swissport» και «Skyserv» –με αφορμή την επιδημία–, ενώ στους υπόλοιπους εργαζόμενους επιβλήθηκε εκ περιτροπής εργασία. Νέα παρέμβαση για τον ίδιο λόγο έγινε στις 30 του μήνα. Στις 16 Απριλίου οι απολυμένοι εργαζόμενοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για να τους δοθεί το επίδομα ενίσχυσης.

1 Απριλίου: Οι εκπαιδευτικοί της «Ιόνιας Σχολής» στην Αθήνα ξεκίνησαν αποχή απ’ την εξ αποστάσεως (ηλεκτρονική) εκπαίδευση μέχρι να πληρωθούν τον μισθό τους του Μαρτίου.

2 Απριλίου: Σε συμβολική κινητοποίηση-διαμαρτυρία στην πύλη του νοσοκομείου κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, διεκδικώντας μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας στην πάλη ενάντια στην επιδημία του κορονοϊού.

6 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στο διαγνωστικό κέντρο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ» –το μεγαλύτερο στον συγκεκριμένο τομέα– έκαναν συμβολική διαμαρτυρία στα κεντρικά εργαστήρια στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για την αναστολή λειτουργίας των 19 απ’ τα 34 υποκαταστήματα της εταιρείας στην Αθήνα, τον περιορισμό σε πρωινή βάρδια 9 επιπλέον υποκαταστημάτων στην Αθήνα και το κλείσιμο υποκαταστημάτων στην επαρχία.

9 Απριλίου: Τρίωρη στάση εργασίας (με σταμάτημα της τηλε-εργασίας τους) έκαναν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία μίσθωσης ταξί BEAT στην Αθήνα ενάντια στις 18 απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία και τις μειώσεις μισθών, που κυμαίνονται από 30% έως 50%.

10 Απριλίου: Τρίωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργατοτεχνίτες στο εργοτάξιο του πρώην εργοστασίου του ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ στον Πειραιά, διεκδικώντας μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

15 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στον χώρο των σούπερ μάρκετ έκαναν συμβολικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από πολλά σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα, απαιτώντας σταθερά και ανθρώπινα ωράρια, καθώς και μέτρα προστασίας στον χώρο εργασίας τους.
● 4ωρες στάσεις εργασίας για δύο ημέρες έκαναν οι τεχνικοί του ραδιοσταθμού ALPHA στην Αθήνα, ενάντια στην τακτική της εργοδοσίας να στέλνει μονομελή συνεργεία στις λήψεις και να απειλεί με απόλυση όσους εργαζόμενους δεν συμμορφώνονται στα μέτρα περικοπών.

16 Απριλίου: Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας παιδείας έκαναν συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω απ’ το υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης σε πολλές πόλεις της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της κυβέρνησης να κατεβάσει νομοσχέδιο για την παιδεία εν μέσω Πάσχα και επιδημίας κορονοϊού, με τα σχολεία κλειστά. Στις 24 και 30 του μήνα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα.

28 Απριλίου: 4ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό-τουρισμό με συγκέντρωση και μοτο-πορεία στην Αθήνα για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στην χρηματοπιστωτική εταιρεία FIRST DATA έκαναν 3ωρη στάση εργασίας επίσης για τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Σ. Κρόκος