Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Κάτω τα χέρια από τη ΒΙΟ.ΜΕ.


Τα ξημερώματα της 30ής Μαρτίου, εν μέσω πανδημίας, συνεργείο της ΔΕΗ, με την προστασία διμοιριών ΜΑΤ, έκοψε το ρεύμα από το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη. Το εργοστάσιο βέβαια δεν έμεινε χωρίς ρεύμα, χάρη σε γεννήτρια που πρόσφεραν αλληλέγγυοι πολίτες.
Η ΒΙΟ.ΜΕ., ιδιοκτησίας της ΦΙΛΚΕΡΑΜ-JOHNSON (οικογένεια Φιλίππου), έκλεισε το 2012, αφήνοντας τους 70 εργαζόμενους απλήρωτους. Ένα τμήμα των εργαζομένων (σήμερα είναι 22) κατέλαβε το εργοστάσιο και το επαναλειτουργεί παράγοντας καθαριστικά προϊόντα. Δηλαδή, προϊόντα που είναι απαραίτητα και για την επιδημία, και αυτό κάνει ακόμα πιο εγκληματική την επίθεση στη ΒΙΟ.ΜΕ.

Η ΒΙΟ.ΜΕ. έχει μπει στο μάτι του αστικού καθεστώτος και έχει βαλθεί να την κλείσει. Δεν βγάζει λογαριασμό της ΔΕΗ στο σημερινό ΑΦΜ που έχει η επιχείρηση ώστε να μπορούν να τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Σαμποτάρει το εγχείρημα γιατί πηγαίνει κόντρα στο παρασιτικό μοντέλο της και δείχνει έναν δρόμο στους εργάτες που η ίδια τον τρέμει, την κατάληψη και αυτοδιαχείριση των εργοστασίων.
Η τρομοκρατία, όμως, δεν περνάει. Οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. αντέχουν, με τη συμπαράσταση πολλών εργαζομένων. Και δείχνουν τον δρόμο της αντίστασης σε όλη την εργατική τάξη.

Σ.Κ.