Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Παρά την επιδημία του κορωνοϊού, και ακριβώς εξαιτίας των συνεπειών αυτής για την παγκόσμια εργατική τάξη, εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλον τον κόσμο κινητοποιούνται απαιτώντας: πραγματικά μέτρα προστασίας, δραστική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας, κάλυψη των μισθών από το κράτος στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, να απαγορευθούν οι απολύσεις και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, και γενικά να μην πληρώσουν και αυτή την κρίση του καπιταλισμού οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί! Στην πρωτοπορία αυτών των κινητοποιήσεων βρίσκονται οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οι εργαζόμενοι στα call centers και στον τομέα του logistics, οι εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας και μια σειρά άλλοι κλάδοι.


Αγγλία: Από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι και την έξαρση της επιδημίας βρισκόταν σε εξέλιξη η μεγαλύτερη απεργία που έχει γίνει ποτέ στα αγγλικά πανεπιστήμια. Περισσότεροι από 50.000 καθηγητές, βοηθοί, βιβλιοθηκάριοι, εργαζόμενοι στα εργαστήρια, τεχνικοί και διοικητικοί κατέβηκαν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις σε 74 πανεπιστήμια, διεκδικώντας αύξηση των αμοιβών τους, επαρκή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, καλύτερο ασφαλιστικό καθεστώς και εργασιακή σταθερότητα. Αγωνίζονται ενάντια στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, που έχει μετατρέψει τα φημισμένα αγγλικά πανεπιστήμια σε εργασιακές γαλέρες, και ενάντια στην εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σημαντικές κινητοποιήσεις για παρόμοιους λόγους έγιναν από φοιτητές και εργαζόμενους και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ.

Ιταλία: Στις 12 και 13 Μαρτίου χιλιάδες βιομηχανικοί εργάτες κατέβηκαν σε αιφνιδιαστικές απεργίες απαιτώντας μέτρα προστασίας και αναστολή λειτουργίας όσων εργοστασίων δεν παράγουν είδη πρώτης ανάγκης ή απαραίτητα για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Οι απεργίες συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες και στις 25 Μαρτίου κηρύχθηκε γενική απεργία. Η ραγδαία διάδοση της επιδημίας στην Ιταλία και το υψηλό ποσοστό νεκρών οφείλεται και απαίτηση του συνδέσμου βιομηχάνων να μην κλείσουν τα εργοστάσια, ούτε καν εκείνα που δεν παράγουν αγαθά πρώτης ανάγκης.

ΗΠΑ: 140 αιφνιδιαστικές απεργίες και εκατοντάδες άλλου τύπου κινητοποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές Μαρτίου σε όλη τη χώρα, για τη λήψη μέτρων προστασίας για όσους εργάζονται, ιδίως στη βιομηχανία, και ενάντια στην υποχρεωτική επιστροφή στην εργασία σε συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργατών. 30 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι έχουν κάνουν αίτηση για επίδομα ανεργίας μέσα σε έξι εβδομάδες.

Από τη σύνταξη