Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Οι μάρτυρες του αγωνιζόμενου λαού της Τουρκίας

Από αριστερά προς τα δεξιά: Helin Bölek, Ibrahim Gökçek, 
Mustafa Koçak

Στην Τουρκία του Ερντογάν, πολιτικοί κρατούμενοι και άλλοι αγωνιστές, με διάφορες μορφές πάλης, ακόμα και πολυήμερες απεργίες πείνας μέχρι θανάτου, παλεύουν ηρωικά για κοινωνικά, πολιτικά και εργατικά δικαιώματα. Μέσα στον Απρίλιο, δύο ακόμη αγωνιστές έπεσαν μάρτυρες παλεύοντας ενάντια στον αυταρχισμό και τη βαρβαρότητα του τουρκικού καθεστώτος. 

Στις 3 Απριλίου πέθανε η απεργός πείνας Helin Bölek, 28 χρονών, μέλος του επαναστατικού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, μέσα στο σπίτι της Αντίστασης, στην Αρμουτλού. H Helin Bölek έπεσε μάρτυρας υπερασπιζόμενη τα δίκαια αιτήματα της απεργίας πείνας του Grup Yorum, να σταματήσουν οι διώξεις και να αποφυλακιστούν όλα τα μέλη του συγκροτήματος, να αρθεί η απαγόρευση των συναυλιών τους, να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στο πολιτιστικό τους κέντρο, να αφαιρεθούν τα ονόματά τους από τη λίστα επικήρυξης της τουρκικής «αντιτρομοκρατικής». Έπεσε μάρτυρας για να μπορούν να παίζουν τα τραγούδια τους σε δημόσιους χώρους χωρίς να συλλαμβάνονται και να βασανίζονται, για να σταματήσει το καθεστώς να καταπιέζει και να φιμώνει τους αγωνιστές και τους λαούς της Τουρκίας.
Στις 24 Απριλίου πέθανε μέσα στις τουρκικές φυλακές ο Mustafa Koçak, 28 χρονών, μέλος του Λαϊκού Μετώπου Τουρκίας, μετά από 297 ημέρες απεργίας πείνας. Ο Mustafa Koçak έκανε απεργία πείνας διεκδικώντας να δικαστεί εκ νέου, καθώς είχε καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης με ψεύτικη μαρτυρία. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Mustafa βασανίστηκε φριχτά από την τουρκική αστυνομία προκειμένου να γίνει καταδότης, ενώ επιχειρήθηκε δεκάδες φορές η αναγκαστική σίτισή του.
Η θυσία των ηρωικών αγωνιστών του εργαζόμενου λαού της Τουρκίας γεμίζει όλους τους καταπιεσμένους με ελπίδα και πίστη για ένα καλύτερο αύριο. Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας σε αυτούς τους αγώνες, και γενικά στον καταπιεζόμενο εργαζόμενο λαό της Τουρκίας. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Μ. Σάκος

Σημ. της Σύνταξης: Λίγο πριν την έκδοση του φύλλου μας, πέθανε ένας ακόμη απεργός πείνας από το Grup Yorum, ο Ibrahim Gökçek, ο οποίος μάλιστα είχε μόλις τερματίσει την απεργία πείνας, αφού το τουρκικό κράτος υποχώρησε στο αίτημα να μπορεί το συγκρότημα να κάνει και πάλι συναυλίες.