Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Παραγραφή-πρόκληση στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ


Η λίστα Λαγκάρντ πέρασε από 40 κύματα, για να έρθει στο τέλος
 η αστική δικαιοσύνη και να πει ότι χαρίζει τους 
φόρους και τα πρόστιμα!
Με μια προκλητική απόφαση, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, επέβαλε την οριστική-χαριστική παραγραφή φόρων και προστίμων σε άτομα της λίστας Λαγκάρντ! Συγκεκριμένα, το ΣτΕ προχώρησε στην οριστική παραγραφή όλων των υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ που είχαν ελεγχθεί μετά το τέλος του 2012. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μια λίστα ατόμων που είχαν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό και την είχε παραδώσει η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, εμπιστευτικά στην ελληνική κυβέρνηση. Η λίστα, η οποία αποκαλύφθηκε το 2012, είχε αλλοιωθεί, όπως αποδείχθηκε, από τον υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για να καλύψει άτομα του κύκλου του. Μάλιστα, ο Παπακωνσταντίνου καταδικάστηκε το 2015, αλλά έπεσε στα «μαλακά», καθώς κρίθηκε ένοχος για πλημμέλημα και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή.

Με την τωρινή απόφαση του ΣτΕ απορρίφθηκε η αίτηση που είχε κάνει το δημόσιο, με την οποία ζητούσε να γίνει αποδεκτό το δικαίωμά του να διενεργεί φορολογικούς ελέγχους και να επιβάλει φόρους και πρόστιμα ακόμα και για υποθέσεις για τις οποίες ισχύει πενταετής παραγραφή. Συνέπεια της νέας απόφασης του ΣτΕ είναι να θεωρούνται άκυροι όλοι οι φορολογικοί έλεγχοι οι οποίοι διενεργήθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2012, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί σε περίπου 500 από τους 2.000 που περιλαμβάνονται στη λίστα! Και σαν να μην έφτανε αυτό, το δημόσιο θα υποχρεωθεί και να επιστρέψει φόρους 50 εκατ. ευρώ που είχαν καταβληθεί!
Αδιανόητα πράγματα και ευθεία πρόκληση απέναντι στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που μάτωσε κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν την ίδια στιγμή οι περιληφθέντες στη λίστα Λαγκάρντ (επιχειρηματίες, εφοπλιστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι κ.ά.) μετέφεραν ανενόχλητοι μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, αποκρύπτοντάς τα από την εφορία. Ο ελληνικός λαός, όμως, έχει καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται για άλλη μια φορά στην πλάτη του και να είναι σίγουροι όλοι αυτοί ότι στις μεγάλες αντιδράσεις που έρχονται, στη νέα κρίση που ξεκινάει, θα έχει υπ’ όψιν του και αυτή την υπόθεση και αυτό θα μεγαλώσει την οργή του!

Γιάννης Τριανταφύλλου