Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016

1 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα «Παιδική Στέγη» στην Αθήνα συνέχισαν την επίσχεση εργασίας τους για τα δεδουλευμένα οχτώ μηνών.

Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία έκαναν 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στις μειώσεις μισθών και την αφαίρεση δικαιωμάτων. Έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο «Ιατρικό Κέντρο» στο Μαρούσι.

Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ», που απειλείται με πτώχευση, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις κεντρικές αποθήκες της εταιρείας στην Αθήνα. Συνέχισαν τον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους με 24ωρη απεργία στις 8/7 στη Βόρεια Ελλάδα. Στις 13 του μήνα έγινε 4ωρη στάση εργασίας σε καταστήματα της Αττικής και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Στις 22/7 έγινε απεργία σε πολλά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια ημέρα έγινε 24ωρη απεργία και στην αλυσίδα «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» στη Βόρεια Ελλάδα, που αντιμετωπίζει τα ίδια ζητήματα.


Οι 400 εργολαβικοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού» στην Αθήνα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για την ανάκληση της απόλυσης δύο ελαιοχρωματιστών, την οποία και επέτυχαν. Από 8/7 βρέθηκαν σε επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα τριών μηνών. Σταμάτησαν όταν κατεβλήθησαν μισθοί δύο μηνών.

4 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «ATHENS LEDRA» στην Αθήνα συνέχισαν τον αγώνα τους για καταβολή των δεδουλευμένων τους και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Στις 12/7 ξεκίνησαν παρεμβάσεις σε άλλες εταιρείες του εργοδότη τους (ξενοδοχείο «INTERCONTINENTAL», εταιρεία J&P ΑΒΑΞ). Στις 18/7 επανέλαβαν τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Τον Αύγουστο έγιναν δύο συγκεντρώσεις στο ξενοδοχείο (3 και 28/8) και μία στο υπουργείο Εργασίας. (9/8).

5 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος έκαναν στάση εργασίας για τον τραυματισμό μεταλλεργάτη.

6 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα (μετρό, τρόλεϊ, λεωφορεία) και στον σιδηρόδρομο (ΟΣΕ) έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στα ξεπουλήματα που επιχειρεί η κυβέρνηση, μαζί με δανειστές και κεφαλαιοκρατία. Έγινε συγκέντρωση στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ (το «επιτελείο» του ξεπουλήματος) στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι στο τραμ συμμετείχαν με 4ωρη στάση εργασίας. Από τις 7 του μήνα έως τις 12 οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, ο οποίος είχε μπει σε «τροχιά» άμεσου ξεπουλήματος, έκαναν τρίωρες στάσεις εργασίας. Από τις 13 έως τις 21 του μήνα συνέχισαν με τρίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια στις επιβατικές αμαξοστοιχίες και 24ωρες στις εμπορευματικές. Ο ΟΣΕ τελικά πουλήθηκε σε ιταλική εταιρεία.
7 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στην «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ» στην Αθήνα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από αυτή, ενάντια σε πέντε απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία. Επανέλαβαν την κινητοποίηση στις 21/7.

17 Ιουλίου: Οι εμποροϋπάλληλοι της χώρας απήργησαν για μία ακόμη φορά ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

18 Ιουλίου: Οι τεχνικοί της κατασκευαστικής εταιρείας «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» (ιδιοκτησία Μπόμπολα) έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους.

26 Ιουλίου: Ο υπόδικος καπιταλιστής Λαυρεντιάδης, ιδιοκτήτης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα, της μοναδικής πλέον εγχώριας του είδους, προχώρησε σε 51 άμεσες απολύσεις και σε διαθεσιμότητες για τους υπόλοιπους 180 εργάτες της επιχείρησης. Οι τελευταίοι απάντησαν με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Τα ΜΑΤ χτύπησαν την περιφρούρηση της απεργίας τη δεύτερη ημέρα και συνέλαβαν μέλη της διοίκησης του σωματείου και της ομοσπονδίας εργαζομένων στις χημικές βιομηχανίες. Η απεργία συνεχίστηκε έως τις 10 Αυγούστου. Στο ενδιάμεσο ανακοινώθηκε η απόλυση άλλων 58 εργατών και η μείωση 40% των μισθών λόγω λήξης της μετενέργειας των συμβάσεων, ενώ συνεχίστηκε η τρομοκρατία των ΜΑΤ έξω από το εργοστάσιο και η αποστολή μηνύσεων στους εργάτες. Από τις 1/8 ενεργοποιήθηκε απεργοσπαστικός μηχανισμός. Στις 9/8 έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Καβάλας.

Οι εργάτες της μεταλλουργίας «ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ» στον Βόλο έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις του τελευταίου διμήνου. Τον Αύγουστο ανακοινώθηκαν άλλες 18 απολύσεις, από τις οποίες οι 6 άμεσες.

28 Ιουλίου: Οι εργάτες της κατασκευαστικής εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» (έργα ΔΕΗ) στην Αθήνα έκαναν 24ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα επτά μηνών. Συνέχισαν με 48ωρες απεργίες σε Αττική και Κόρινθο έως και τις 7/8.

17 Αυγούστου: Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους, που κράτησε δέκα ημέρες.

31 Αυγούστου: Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για τις νέες περικοπές θέσεων εργασίας.


Σ. Κρόκος