Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Ινδία: Χιλιάδες εποχικοί-συμβασιούχοι εργάτες και εργάτες γης προχώρησαν σε αλλεπάλληλες αυθόρμητες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε διάφορες πόλεις και περιοχές της χώρας μέσα στην επιδημία. Ο πρωθυπουργός Μόντι ανακοίνωσε λοκάουτ και «καραντίνα» στις 24 Μαρτίου, δίνοντας λίγες ώρες περιθώριο σε έναν τεράστιο πληθυσμό 1,3 δις ανθρώπων προκειμένου να συμμορφωθεί. Οι εποχικοί εργάτες και οι εργάτες γης, οι οποίοι κατά κανόνα είναι εσωτερικοί μετανάστες, έμειναν ξαφνικά χωρίς δουλειά και εισόδημα, αλλά και χωρίς επαρκή συγκοινωνιακά μέσα για να επιστρέψουν στον τόπο τους. Αναγκασμένοι να συγκεντρώνονται στους σταθμούς των τραίνων και των λεωφορείων, δέχθηκαν απανωτές επιθέσεις από την αστυνομία –στις οποίες υπήρξαν και νεκροί– επειδή παραβίαζαν τα μέτρα της καραντίνας!


Ισπανία: Μπροστά στα νοσοκομεία της Μαδρίτης διαδήλωσαν στις 25 Μαΐου οι υγειονομικοί, απαιτώντας ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας υγείας και να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι γιατροί και νοσοκόμοι (10.000 μόνο στη Μαδρίτη) που προσλήφθηκαν για την επιδημία και οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του χρόνου. Χιλιάδες υγειονομικοί έχουν νοσήσει και δεκάδες έχουν πεθάνει, καθώς η Ισπανία ήταν από τις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την επιδημία.

Χιλή: Από την εξέγερση του Οκτωβρίου του 2019, οι διαδηλώσεις δεν σταμάτησαν στη χώρα, παρά μόνο την πρώτη περίοδο της επιδημίας. Όμως, από τα μέσα Μαΐου έχουν ξεσηκωθεί οι φτωχογειτονιές του Σαντιάγο, καθώς η κυβέρνηση κήρυξε γενικό λοκντάουν στην πόλη χωρίς να πάρει ουσιαστικά μέτρα υποστήριξης του φτωχού πληθυσμού. Η έλλειψη τροφίμων προκάλεσε διαδηλώσεις και σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία στη συνοικία Ελ Μπόσκε στις 18 Μαΐου.

Μπανγκλαντές: Χιλιάδες βιομηχανικοί εργάτες βρίσκονται σε συνεχείς διαδηλώσεις από τις 4 Απριλίου, ζητώντας να ανοίξουν πολλά εργοστάσια που παραμένουν κλειστά παρότι δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση αναστολής λειτουργίας τους, να αποζημιωθούν από το κράτος για τα μεροκάματα που έχασαν, να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας και να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλουν οι εργοδότες.

Γαλλία: Απεργία πραγματοποίησαν στις 12 Μαΐου οι εργαζόμενοι στη διανομή του Τύπου, μετά την κήρυξη πτώχευσης από το πρακτορείο Τύπου Presstalis, που αφήνει στον δρόμο περισσότερους από 500 εργαζόμενους.

Από τη σύνταξη